Wervelkolom

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels en 9 vergroeide wervels in het heiligbeen en staartbeen. De wervelkolom is gelegen aan de dorsale zijde (achterzijde) van het lichaam. De wervels zijn van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven en beschermen het ruggenmerg in het wervelkanaal.

Algemeen

De behandeling van rugaandoeningen is veelzijdig en daarom is er een samenwerking met de diensten neurochirurgie, fysische geneeskunde en de pijnkliniek. De bundeling van onze ervaring op het vlak van de behandeling van alle mogelijke pathologieën van de wervelzuil zorgt ervoor dat we de beste zorg kunnen geven aan onze patiënten.

Toename van rugproblemen

Ongeveer 85% van de volwassen bevolking krijgt vroeg of laat te maken met rug- en/of nekklachten. De reden hiervoor is enerzijds terug te vinden in ons genetisch materiaal. De biomechanica van de wervelkolom lijkt niet te kloppen en de evolutieleer leert ons dat er iets misgelopen is op het moment dat we van viervoeter naar tweevoeter zijn geëvolueerd. Rugproblemen zijn in veel mindere mate terug te vinden bij dieren. Anderzijds speelt onze huidige manier van leven ook een belangrijke rol. De manier waarop we zitten, liggen en werken heeft geen goede invloed op de kwaliteit van onze wervelkolom. Algemeen kunnen we stellen dat de gemiddelde mens te weinig beweegt. De spieren en gewrichten van onze wervelkolom worden daardoor zwakker wat onherroepelijk tot problemen leidt. 

Anatomie van de wervelkolom

De wervelkolom bestaat meestal uit 24 wervels en 9 vergroeide wervels in het heiligbeen en staartbeen. De wervelkolom is gelegen aan de dorsale zijde (achterzijde) van het lichaam. De wervels zijn van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven en beschermen het ruggenmerg in het wervelkanaal.

In de wervelkolom onderscheiden we:

• 7 nekwervels (cervicale wervels)

• 12 borstwervels (thoracale wervels)

• 5 lendenwervels (lumbale wervels)

• 5 (vergroeide) heiligbeenwervels (sacrale wervels)

• 4 of 5 (vergroeide) stuit- of staartwervels (coccygeale wervels)

Een wervel bestaat uit een wervellichaam (buikzijde van de rug) en de doornuitsteeksels (achterzijde van de rug). Centraal hierin bevindt zich het ruggenmergkanaal met de aftakkingen van de verschillende zenuwen naar andere locaties in het lichaam.

Indeling wervelregio’s:

Regio Naam Afkorting

Nekwervels Cervicaal C1-7

Borstwervels Thoracaal Th 1-12

Lendenwervels Lumbaal L1-5

Heiligbeenwervels Sacraal S1-5

Stuit- of staartbeenwervels Coccygeaal CC1-4

In normale omstandigheden is het vooraanzicht van de wervelkolom perfect recht. In zijdelings aanzicht zijn er krommingen aanwezig. Ter hoogte van de nek en onderrug bevindt er zich een uitholling (lordose) en thv de middenrug een bolvorming (kyfose). Tijdens de groei en door slijtage kunnen hier afwijkingen in ontstaan.

Chirurgie

Behandeling

De behandelende arts

Onze toegewijde specialist heeft een diepgaande kennis van de anatomie, functie en behandeling van de wervelkolom.

Dr. Patricia Verstraete

Aandoeningen

Bekijk hier de aandoeningen waarin onze artsen gespecialiseerd zijn. Voor de behandeling van deze aandoeningen kunt u bij hen terecht. Maak een afspraak voor een consultatie of ingreep.

Aandoeningen & behandelingen elleboog

Aandoeningen & behandelingen schouder

AANDOENINGEN
No items found.
BEHANDELINGEN
Zie relevante behandelingen per aandoening.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren