Schouder & elleboog

De schouder verbindt het bovenste lidmaat met de romp. Het gewricht tussen bovenarm en schouderblad zorgt voor een grote beweeglijkheid. De elleboog plooit en strekt de bovenarm tov de onderarm.

Algemeen

Schouder- en elleboogaandoeningen zijn een veel voorkomend probleem. Dit kan van traumatische aard zijn, zoals bijvoorbeeld een valpartij of eerder degeneratief door repetitieve bewegingen met chronische slijtage. Veel schouder- en elleboogaandoeningen kunnen op een niet chirurgische wijze behandeld worden door houdingsaanpassingen, kinésitherapie, medicatie en belastingsvermindering.

Binnen de chronische peesontstekingen maken Dr. Jak en Dr .Houben gebruik van echografisch geleide behandelingen op de polikliniek. Vaak betreft het hier om peescalcificaties of chronische ontstekingen.

Chirurgie

Soms is een chirurgische behandeling noodzakelijk. Vaak kan dit via een minimaal invasieve techniek, zoals de kijkoperatie (arthroscopie) of mini open procedures via een zeer kleine insnede.

Dr. Houben en Dr. Jak zijn beiden ‘fellowship trained’ orthopedisch chirurgen. Dit betekent dat zij na hun 6 jaar durende opleiding orthopedie nog minstens één extra jaar zich hebben gespecialiseerd in een specifiek domein binnen de orthopedie. Deze vond plaats bij Europees/Wereldwijd gekende en gerenomeerde schouder- en elleboogchirurgen die uitmuntend zijn in klinisch en wetenschappelijk werk. Gedurende de fellowship zie en leer je technieken en inzichten van ’s werelds beste chirurgen.

Behandeling

Naast chirurgie bieden we ook een breed scala aan niet-chirurgische behandelingen voor schouder- en elleboogklachten. Dit kan kinesitherapie omvatten, waarbij je werkt aan het versterken van de spieren rondom het gewricht, het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van pijn. Daarnaast kunnen we ook injectietherapieën aanbieden, zoals corticosteroïden of hyaluronzuur om ontstekingen te verminderen en het gewricht te smeren.

De behandelende arts

Dr. Houben en Dr. Jak hebben zich sinds hun 3de jaar opleiding orthopedie beiden toegespitst op de schouder- en elleboog pathologie waar de nadruk vooral op schouders ligt bij Dr. Houben en de elleboog bij Dr. Jak. Samen vormen zij een sterk team waar er geen drempel is om elkaars kritische opmerking of gedachtegang te vragen voor een complex probleem of een second opinion. Zeer geregeld worden ze gevraagd om chirurgische opleiding binnen hun vakgebied te geven aan (bijna) afgestudeerde collega orthopedisten. Aangezien ze voor de meeste pathologie dezelfde denk- en werkwijze hebben, vormen ze ook een hecht duo in de operatiezaal in het geval ze samen een complexe operatie moeten uitvoeren.

Dr. Rick Houben

Dr. Houben is gespecialiseerd in de schouders.

Dr. Wouter Jak

Bij Dr. Jak ligt de focus vooral op de elleboog.

Aandoeningen

Bekijk hier de aandoeningen waarin onze artsen gespecialiseerd zijn. Voor de behandeling van deze aandoeningen kunt u bij hen terecht. Maak een afspraak voor een consultatie of ingreep.

Aandoeningen & behandelingen elleboog

Aandoeningen & behandelingen schouder

Heb je vragen?

Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren