Heup & bekken

Het heupgewricht bestaat uit de heupkop en de heupkom. Het vormt de verbinding van het been met het bekken. Het bekken vormt de basis tussen de verbinding van de wervelkolom met het onderste lidmaat.

Algemeen

Het heupgewricht is het grootste gewricht van het menselijk lichaam. Het wordt gevormd door de heupkop en de heupkom, met andere woorden dit gewricht zorgt voor de verbinding van het been met het bekken.

De gewrichtsoppervlakken zijn bekleed met kraakbeen, het gewricht is omgeven door het gewrichtskapsel en binnenin bevindt er zich gewrichtsvocht. Dit alles zorgt voor een pijnloze en vlotte beweeglijkheid.

Heupaandoeningen kunnen aangeboren zijn of verworven door ziekte of ongeval. Ze kunnen op alle leeftijden voorkomen. Vaak wordt men eerst behandeld door de huisarts. Deze kan al enkele onderzoeken aanvragen. Hierna wordt een behandelplan gestart. Als deze behandeling niet tot een goed resultaat komt, dan zal hij/zij  doorverwijzen naar de heupspecialist. Er zal zo nodig verder nazicht en onderzoek gebeuren. Daarna volgt een behandeling met of zonder operatie. Na een ongeval komt de patiënt vaak via spoedopname bij de heupspecialist.

Chirurgie

Bij het bekken en de heup voeren we operaties uit aan het bot, de gewrichten en de omgevende weke delen (spieren, gewrichtsbanden... ). Na een ongeval herstellen we het letsel of de breuk maar het kan ook nodig zijn de heup te vervangen. Ook bij vergevorderde slijtage wordt een prothese geplaatst. Onze dienst is gespecialiseerd in gewrichtssparende chirurgie. Hierbij verbeteren we het gewricht om latere problemen te voorkomen. Deze ingrepen gebeuren via een kijkoperatie of open operatie. Dit hangt af van de ernst van de afwijking.

Behandeling

Naast operaties worden ook verscheidene andere behandelingen toegepast. We zullen er altijd naar streven om alleen een operatie uit te voeren als het niet anders mogelijk is.

Vaak starten we met medicatie en kinesitherapie. Een stap verder zal het toedienen van injecties zijn. Dit kan zijn met PRP, hyaluronzuur of cortisone. Wanneer dit alles ontoereikend blijkt, zal worden overgegaan tot een operatie. Soms is dit dringend aan de orde maar meestal kunnen we deze in samenspraak met de patiënt inplannen.

De behandelende arts

De heup-unit is één van de topcentra in België voor heup- en bekkenchirurgie. We hebben een grote expertise op het gebied van prothesechirurgie. We zijn een internationaal referentiecentrum voor anterieure prothese en revisie chirurgie. Daarnaast zijn we een nationaal referentiecentrum voor gewrichtssparende heupchirurgie bij jonge volwassenen. Erkend als EFORT post specialisatie visiting fellowship centre.

Dr. Jaak Roos

  • Behandeling van alle heupaandoeningen en bekkenletsels.
  • Bijzondere bekwaamheid gewrichtsparende operaties.
  • Referentiechirurg voor heupdysplasie.

Dr. Kathleen Pittoors

  • Behandeling van alle heupaandoeningen en bekkenletsels.
  • Bijzondere bekwaamheid in de heuparthroscopie.
  • Medisch diensthoofd Orthopedie.

Aandoeningen & behandelingen elleboog

Aandoeningen & behandelingen schouder

AANDOENINGEN
No items found.
BEHANDELINGEN
Zie relevante behandelingen per aandoening.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren