Wat?

Cervicale fusie is een behandeling voor nekhernia of wervelfractuur waarbij de wervels in het merendeel van de gevallen langs voor worden vastgezet.

Wie?

Deze behandeling wordt voornamelijk uitgevoerd bij mensen met een nekhernia. Deze nekhernia komt op alle leeftijden voor. We zien deze wel vaker bij de iets oudere patiënt gezien een hernia het gevolg is van slijtage van de tussenwervelschijf.

Techniek

Deze ingreep gebeurt onder algemene narcose. U blijft gedurende de ganse ingreep op uw rug op de operatietafel liggen met uw hoofd gefixeerd in een hoefijzervormige ring.

Aan de linker zijde van de hals wordt een dwarse insnede gemaakt van ongeveer een 3-tal centimeter en dit ongeacht of uw hernia zich aan linker of rechter zijde bevindt. Tussen de spieren door bereiken we de wervelkolom. De tussenwervelschijf wordt in totaliteit verwijderd, inclusief de hernia welke zich in het ruggenmergkanaal bevindt. De tussenwervelschijf wordt nu vervangen door een kooi gevuld met botvervangmiddel vermengd met beenmerg dat we thv de bekkenkam met een dikke naald hebben genomen. Als laatste stap wordt er een plaatje bevestigd aan de voorzijde. 

Naast het vastzetten bestaat er ook een prothese die de mobiliteit kan bewaren. Tijdens de consultatie wordt er aan u uitgelegd waarom u niet in aanmerking komt om een dergelijke prothese te plaatsen. Wij willen hierbij echter wel nog opmerken dat de resultaten van de beide procedures gelijkwaardig zijn. 

Tijdens de ingreep moet uw luchtpijp en slokdarm opzij worden gehouden. Dit kan enige slikklachten en lichte heesheid na de ingreep met zich meebrengen. Deze verdwijnen spontaan na een aantal dagen.

Specifieke nazorgen

Na de operatie blijft u in uw bed tot de volgende ochtend. Wanneer het rechtkomen vlot lukt, de controle RX goed is en de pijn onder controle is, kan u het ziekenhuis verlaten.

Zwelling rond de wonde is normaal gedurende de eerste week. Hierna kan het litteken een tijd (=enkele weken) hard aanvoelen. Dit wordt veroorzaakt door de onderhuidse draden. Zolang de wonde niet volledig genezen is mag u douchen mits aanbrengen van plasticverband (type tegaderm). 

U moet uw activiteiten geleidelijk aan opdrijven. Geen nekbelastende huishoudelijke activiteiten verrichten zoals stofzuigen, poetsen, ... Niet voorover bukken en zeker niets tillen of dragen dat zwaarder is dan 5 kilo en dit gedurende minimum 6 weken.  Niet fietsen, met de auto of bromfiets rijden tot uw behandelend arts het toelaat.

De zachte halskraag dient u niet continu te dragen. Binnenshuis kunt u dit gerust uitlaten. Buitenshuis en specifiek in drukke omgevingen is het beter om deze te dragen. Zo worden andere mensen in uw buurt ook bewust van het feit dat u aan uw nek geopereerd bent. 

Roken heeft een negatieve invloed op de genezing.

Kinesitherapie met als doel pijnstillend te werken voor de spieren wordt gestart in functie van pijn welke u mogelijks ondervindt ter hoogte van schouders en nek. Dit wordt beslist tijdens uw eerste consultatie na de ingreep bij uw behandelende arts.

Mogelijke complicaties

Hoewel we alles in het werk stellen om de kans op medische verwikkelingen zo klein mogelijk te houden, kunnen bij elke ingreep toch onverwachts neveneffecten optreden en dit zowel tijdens de ingreep als in de herstelperiode. Meestal zijn ze echter zeldzaam en kunnen ze behandeld worden. In dit geval zijn de voornaamste risico’s:

Infectie

Infectie is een ernstige verwikkeling. Zelfs met al de moderne middelen die ons ter beschikking zijn, is de kans op infectie nooit volledig afwezig. Oppervlakkige infecties (wondproblemen) kunnen eenvoudig verholpen worden. Diepe infecties stellen ernstigere problemen maar kunnen behandeld worden. Er zijn dan wel bijkomende ingrepen nodig. Diepe infecties komen bij deze procedure nauwelijks voor gezien het hier gaat om een minimale invasieve procedure (=kleine insnede).

Flebitis

In de periode rond de ingreep bestaat er een verhoogde kans op flebitis (klontervorming in de bloedvaten). De belangrijkste manier om dit te voorkomen is mobiel blijven. Daarom wordt er gevraagd, vanaf het begin, zoveel mogelijk de benen en de voeten te bewegen. Bijkomende medicatie is hier niet voor nodig.

Zenuwherstel

Het zenuwherstel (en dus verdwijnen van pijn in de arm) kan plotseling en snel zijn na de operatie, maar kan ook heel lang op zich laten wachten en soms zelfs niet helemaal volledig verdwijnen. Soms kan er, bij het zoeken naar de hernia, tijdens de ingreep een prikkeling van de zenuw ontstaan met tijdelijke gevoelsstoornissen of tijdelijke krachtvermindering in een deel van de arm als gevolg. Het herstel kan enkele dagen tot meerdere maanden duren. 

Nabloeding

Zoals bij elke operatie kan ook hier een nabloeding optreden. Verschil met andere operaties is echter dat het zich opstapelend bloed in de wonde soms een druk op het ruggenmerg kan creëren waardoor de noodzaak ontstaat de wonde terug te openen. Dergelijke bloeding met druk op het ruggenmerg kan verlamming met zich meebrengen. Meestal is dit tijdelijk en recupereert dit volledig.

Heesheid

Een langdurige heesheid kan worden veroorzaakt door een letsel aan de zenuw welke instaat voor de bezenuwing van uw stembanden. Dit geneest meestal spontaan na enkele weken tot maanden. Deze complicatie is echter zeldzaam.

Andere

Andere ernstige verwikkelingen (schade aan zenuw) zijn eveneens mogelijk en zullen uitvoerig met uw behandelend arts worden besproken. De veel voorkomende angst op verlamming en rolstoel zijn echter fel overroepen.

Maak een afspraak
Het is mogelijk om je afspraak online vast te leggen via onderstaande link.
Maak een online afspraak
Maak je je afspraak liever telefonisch? Dan kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren