Wat?

Vertebroplastie is een behandeling voor indeukingsfracturen waarbij via 1 of 2 mini insneden cement wordt aangebracht in het ingedeukte wervellichaam.

Wie?

Deze behandeling is specifiek bedoeld voor de osteoporotische indeukingsfracturen. 

Techniek

Eens je volledig onder narcose bent word je geïnstalleerd op de operatietafel op buikzijde. Door middel van röntgenstralen wordt het te behandelen niveau in beeld gebracht. Langs beide zijden van de wervel wordt een insnede van ongeveer 1 cm gemaakt. Langs deze weg wordt een buisje in de achterste wervelboog geplaatst welke wordt doorgeschoven naar de voorzijde van het wervellichaam. Langs dit buisje wordt onder continue RX begeleiding de cement ingespoten. Op deze manier kan een lekkage van cement worden vastgesteld en kan dus verdere lekkage en bijkomende complicaties worden vermeden. 

De wondjes worden gehecht met verteerbare draad.

’s Avonds na de ingreep of de volgende ochtend mag je rechtkomen.

Complicaties

De klassieke complicaties zoals infectie komen hier zelden voor.

Een specifieke complicatie eigen aan deze ingreep is lekkage van cement. Deze lekkage kan langs de achterzijde optreden en dus in het ruggenmergkanaal uitkomen wat een risico op zenuwschade met zich kan meebrengen. 

De lekkage kan echter ook aan voorzijde optreden waarbij de cement in de grote bloedvaten kan terechtkomen en dus aanleiding kan geven tot een cementembool wat een longinfarct of een herseninfarct kan veroorzaken. Lekkage wordt echter onmiddellijk opgemerkt tijdens de ingreep en de kans op dergelijke zware complicaties is dan ook zeer laag.

Zoals bij elke operatie kan ook hier een nabloeding optreden. Verschil met andere operaties is echter dat het zich opstapelend bloed in de wonde soms een druk op het ruggenmerg kan creëren waardoor de noodzaak ontstaat de wonde terug te openen. Hierdoor kan je verblijf in het ziekenhuis enkele dagen verlengd worden. Het verloop van je herstel blijft in de meeste gevallen onveranderd.

Maak een afspraak
Het is mogelijk om je afspraak online vast te leggen via onderstaande link.
Maak een online afspraak
Maak je je afspraak liever telefonisch? Dan kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren