Wat?

Alif staat voor Anterior Lumbar Interbody Fusion. Hiermee wordt bedoeld dat de rug langs de voorzijde wordt vastgezet door middel van een grote kooi welke tussen de wervels wordt geplaatst.

Wie?

Het merendeel van de patiënten met lage rug- en/of beenpijn zullen geen ingreep moeten ondergaan. Echter wanneer niet-operatieve behandeling onvoldoende is, kan een ingreep worden overwogen. 

Het vastzetten van een rug (weliswaar gedeeltelijk) wordt sinds verschillende jaren toegepast. De techniek en de gebruikte materialen zijn de laatste jaren fel verbeterd. 

Het doel van deze operatie is je te verlossen van de hevige pijn en terug stabiliteit te geven aan je rug. Door dit langs de buikzijde uit te voeren worden je rugspieren, wervels en zenuwen niet beschadigd. Het herstel verloopt daardoor ook veel sneller. 

De oorzaak van de pijn is slijtage van de tussenwervelschijf (= discus) onderaan in de rug. Dit is een normaal verouderingsverschijnsel dat bij iedereen voorkomt, al is de mate waarin het optreedt, van mens tot mens verschillend. Deze slijtage (= discartrose) treedt op in de meest beweeglijke schakels van de rug, met name ter hoogte van hals en lage rug. De slijtage kan optreden door jaren je rug zwaar te belasten of door een instabiliteit van een schakel (na herniaoperatie). Verder kan je ook familiaal belast zijn. Roken zorgt ook voor versnelde slijtage. 

Ten gevolge van deze slijtage zakt de discus in welke pijn veroorzaakt ter hoogte van de rug zelf.

Techniek

Tijdens de operatie installeren wij je in rugligging en maken een insnede van ongeveer 8 cm overlangs onder de navel of volgens de bikinilijn. De keuze is afhankelijk van het niveau dat moet geopereerd worden. Het buikvlies wordt niet geopend. Zo kan men langs de zijkant van de buikwand de wervels benaderen. De wervels worden aldus via de buikzijde benaderd (Anterior). De tussenwervelschijf wordt in totaliteit (ter hoogte van de lage rug = Lumbar) verwijderd zonder dat het ruggenmerg en de zenuwen moeten aangeraakt worden. Bovendien wordt op deze manier de normale vorm van de wervels behouden (er wordt niets weggenomen van de wervelstructuren) en moeten er geen rugspieren losgemaakt worden. 

De hoogte van de ingezakte tussenwervelschijf wordt opgekrikt door het plaatsen van 1 kooi (= cage). Deze kooi is hol en wordt opgevuld met je eigen bot (=botgreffes genomen ter hoogte van bekkenkam) of botvervangmiddel. 

Deze kooi wordt extra verankerd in de wervellichamen door middel van 2 schroeven in bovenliggend en 2 schroeven in onderliggend wervellichaam of in sommige gevallen door het plaatsen van een plaatje aan de voorzijde van de wervels.

Op deze manier worden de wervels langs de voorzijde ‘Interbody’ (=kooien tussen de wervels) met elkaar verbonden (Fusion). Het uiteindelijke vastgroeien duurt verschillende maanden en wordt opgevolgd door middel van radiografieën en CT scans.

Specifieke nazorgen

Het is zeer belangrijk om afwisselende houdingen aan te nemen. Dus niet langdurig staan, slenteren, of zitten. U moet uw activiteiten geleidelijk aan opdrijven. Geen rugbelastende huishoudelijke activiteiten verrichten zoals stofzuigen, poetsen, .... 

Niet voorover bukken en zeker niks tillen of dragen dat zwaarder is dan 5 kilo.

Niet fietsen, met de auto of bromfiets rijden tot je behandelend arts het toelaat. 

Bij het opstaan moet je de manier respecteren dewelke je werd aangeleerd door de verpleegkundigen in het ziekenhuis. Namelijk eerst op de zij draaien, dan benen uit het bed en je zijdelings opdrukken met een hand. Zo kom je in een zittende positie. Daarna kan je veilig rechtstaan. 

Roken heeft een negatieve invloed op het vastgroeien van de wervels (=pseudartrose). 

Kinesitherapie met oog op rug- en buikspier versterkende oefeningen wordt pas na enkele weken gestart. Eventuele pijnstillende kinesitherapie wordt zonodig vroeger gestart. Dit wordt beslist op je eerste consultatie na de ingreep bij je behandelende arts.

Complicaties

Hoewel we alles in het werk stellen om de kans op medische verwikkelingen zo klein mogelijk te houden, kunnen bij elke ingreep toch onverwachts neveneffecten optreden en dit zowel tijdens de ingreep als in de herstelperiode. Meestal zijn ze echter zeldzaam en kunnen ze behandeld worden. In dit geval zijn de voornaamste risico’s:

Infectie

Infectie is een erge verwikkeling. Zelfs met al de moderne middelen die ons ter beschikking zijn, is de kans op infectie nooit volledig afwezig. Oppervlakkige infecties (wondproblemen) kunnen eenvoudig verholpen worden. Diepe infecties stellen ernstigere problemen maar kunnen behandeld worden. Er zijn dan wel bijkomende ingrepen nodig. Wij willen hierbij opmerken dat het normaal is dat je wonde na deze ingreep langer vocht afgeeft. Dit is geen infectie maar zal wel goed gecontroleerd worden door de verpleegkundige en je behandelende arts. 

Infecties kunnen ook later optreden (jaren na de ingreep) wanneer er een kiem via je bloedbaan tot in het gewricht geraakt. Daarom dien je bij elke ingreep (tandverzorgingen, operaties, ...) steeds te vermelden dat je materiaal in uw rug hebt. Dan kan de behandelende arts preventief antibiotica toedienen. 

Flebitis

In de periode rond de ingreep bestaat er een verhoogde kans op flebitis (klonter vorming in de bloedvaten). De belangrijkste manier om dit te voorkomen is mobiel blijven. Daarom wordt er gevraagd, vanaf het begin, zoveel mogelijk de benen en de voeten te bewegen. 

Supplementair wordt er medicatie (Laag moleculair gewicht Heparine type Clexane of Fraxiparine) gegeven om de klonter vorming te verminderen. Het dient benadrukt te worden dat deze medicatie de nood tot vroegtijdige mobilisatie niet kan vervangen. 

Specifieke complicaties eigen aan rugchirurgie via buikzijde

Scheurtje buikvlies

Bij de benadering van de wervels langs buikzijde kan er een scheurtje optreden in het buikvlies. Op deze manier komt er lucht in de buikholte dewelke het middenrif kan prikkelen. Dit kan pijn veroorzaken ter hoogte van de schouder. Dit verdwijnt spontaan na 1 à 2 dagen. Het scheurtje wordt gehecht en u ondervindt hier later geen hinder meer van. 

Misselijkheid

Je kan 1 à 2 dagen een misselijk gevoel hebben. Dit kan veroorzaakt zijn door de narcose zelf, de pijnstilling via de pijnpomp of manipulatie van de darmen. Deze misselijkheid kan worden behandeld met medicatie en gaat meestal vanzelf over. 

Beschadiging bloedvaten

Aan de voorzijde van de wervels liggen de grote slagaders en aders die zich splitsen naar de beide benen. Tijdens een dergelijke ingreep kunnen deze bloedvaten beschadigd raken wat een extra procedure met zich kan meebrengen.

Seksuele dysfuncties

Aan de voorzijde van de wervels loopt een apart zenuwstelsel. Dit kan tijdens deze ingreep beschadigd raken en seksuele dysfuncties met zich meebrengen. Met name kan dit bij de man leiden tot een zaadlozing in de blaas waardoor de man technisch gezien onvruchtbaar wordt. Wanneer er nog een duidelijke kinderwens aanwezig is, kan het aan te raden zijn om sperma in te vriezen alvorens de ingreep te laten uitvoeren. 

Bij de vrouw kan dit leiden tot vaginale droogte. 

Niet vastgroeien

Mogelijke complicatie eigen aan een fusie (=vastzetten) is het niet vastgroeien. Dit kan nieuwe ingrepen met zich meebrengen.

Andere

Andere ernstige verwikkelingen (schade aan zenuw) zijn eveneens mogelijk en zullen uitvoerig met je behandelend arts worden besproken. De veel voorkomende angst op verlamming en rolstoel zijn echter fel overroepen.

Maak een afspraak
Het is mogelijk om je afspraak online vast te leggen via onderstaande link.
Maak een online afspraak
Maak je je afspraak liever telefonisch? Dan kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren