Wat?

Discus hernia betekent in het Nederlands breuk (= hernia) van de tussenwervelschijf (= discus). Een tussenwervelschijf bestaat immers uit een centraal zacht gedeelte en een omliggende ring. De breuk ontstaat in de buitenste ring waardoor het zachte gedeelte naar achter schuift en druk geeft op het ruggenmerg of zenuwen. Hierdoor kan pijn in de arm ontstaan. Een hernia kan ook aanwezig zijn zonder symptomen en moet dan ook niet verder behandeld worden.

Wie?

Een hernia kan op alle leeftijden optreden. We zien voornamelijk hernia’s ten gevolge van slijtage in de rug en in mindere mate ten gevolge van een trauma.

Klachten?

In eerste instantie vermelden de meeste mensen een periode van nekpijn dewelke verdwijnt en plots vervangen wordt door uitstralende pijn in de arm volgens een bepaald patroon. Soms komt de pijn in de arm ook geleidelijk aan op en wordt het in eerste instantie eerder ervaren als spierpijn. De armpijn kan in alle houdingen optreden en verschilt dus van persoon tot persoon. Soms wordt de pijn begeleid door tintelingen of een slapend gevoel in de arm over dezelfde zone. Bij ergere gevallen kan er ook verminderde kracht ontstaan in bv: bovenarmspier, handspieren,... Krachtverlies ter hoogte van de bovenste ledematen is een reden voor dringend nazicht.

Onderzoeken

Het ideale onderzoek is een NMR (=MRI). Het levert ons de beste beelden en gebruikt geen nadelige X-stralen. Soms wordt ook een CT scan van de nek gevraagd.

Wanneer behandelen?

Behandeling van deze hernia is enkel aangewezen wanneer er sprake is van specifieke symptomen (zoals armpijn). Wanneer de pijn zich beperkt tot nekpijn alleen, zal de behandeling vnl. gericht zijn op de slijtage van de tussenwervelschijf.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling is in de eerste plaats niet operatief. Deze bestaat uit afwachten, pijnstilling en kinesitherapie. 

Wanneer pijnklachten echter blijven bestaan kan verdere behandeling in de pijnkliniek worden voorgesteld. Deze kan bestaan uit een epidurale infiltratie of selectieve wortelbehandeling (PRF).  Wanneer ook dit op termijn faalt of wanneer de pijn te fel uitgesproken is en/of wanneer er uitvalsverschijnselen aanwezig zijn wordt er overgegaan tot een ingreep. Deze ingreep wordt de cervicale fusie genoemd. Hierbij wordt de hernia langs de voorzijde van de wervelkolom verwijderd en is het vervangen/vastzetten van deze schakel dan ook noodzakelijk. 

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren