Wat?

Discus hernia betekent in het Nederlands breuk (= hernia) van de tussenwervelschijf (= discus). Een tussenwervelschijf bestaat immers uit een centraal zacht gedeelte en een omliggende ring. De breuk ontstaat in de buitenste ring waardoor het zachte gedeelte naar achter schuift en druk geeft op het ruggenmerg of zenuwen. Hierdoor kan pijn in het been ontstaan (in de volksmond omschreven als ischias, sciatique of ingeklemde zenuw) wat het typische symptoom is van een hernia in de lage rug. Een hernia kan ook aanwezig zijn zonder symptomen en moet dan ook niet verder behandeld worden.

Wie?

Een hernia kan op alle leeftijden optreden. We zien voornamelijk hernia’s ten gevolge van slijtage in de rug en in mindere mate ten gevolge van een trauma.

Klachten

In eerste instantie vermelden de meeste mensen een periode van lage rugpijn dewelke verdwijnt en plots vervangen wordt door uitstralende pijn in het been volgens een bepaald patroon. Soms komt de pijn in het been ook geleidelijk aan op en wordt het in eerste instantie eerder ervaren als spierpijn. De beenpijn kan in alle houdingen optreden en verschilt dus van persoon tot persoon. Soms wordt de pijn begeleid door tintelingen of een slapend gevoel in het been over dezelfde zone. Bij ergere gevallen kan er ook verminderde kracht ontstaan in bv bovenbeenspier, kuitspier,... Zo zien we de gekende klapvoet soms optreden. Krachtverlies ter hoogte van de onderste ledematen is een reden voor dringend nazicht.

Onderzoeken

Het ideale onderzoek is een NMR (=MRI). Het levert ons de beste beelden en gebruikt geen nadelige X-stralen. Soms wordt ook een CT scan van de lumbale wervelzuil gevraagd.

Wanneer behandelen?

Wanneer de klachten zich beperkten tot lage rugpijn, moet de hernia (= de uitpuiling) op zich niet behandeld worden. Op dat moment zal de behandeling zich vnl. richten op de slijtage van de tussenwervelschijf zelf. Wanneer er echter een duidelijke uitstralende pijn thv de onderste ledematen aanwezig is, is verdere behandeling van de hernia aangewezen.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling is in de eerste plaats niet operatief. Deze bestaat uit afwachten, pijnstilling en kinesitherapie. 

Wanneer pijnklachten echter blijven bestaan kan verdere behandeling in de pijnkliniek worden voorgesteld. Deze kan bestaan uit inspuitingen waarbij cortisone rond de geklemde zenuw wordt aangebracht. Dit wordt een selectief wortelblok of transforaminale infiltratie genoemd. Vroeger werd gebruik gemaakt van een epidurale infiltratie. Dit is een spuit die in het midden van de rug werd gegeven terwijl de patiënt een gebogen houding moest aannemen. Deze behandeling was niet zo effectief en wordt nu ook niet meer terugbetaald. 

Wanneer de inspuiting op termijn faalt of wanneer de pijn te fel uitgesproken is en/of wanneer er uitvalsverschijnselen aanwezig zijn wordt er overgegaan tot een ingreep. Deze ingreep wordt de microdiscectomie genoemd. Dit betekent dat er onder microscopische vergroting wordt overgegaan tot het verwijderen van de hernia. Hierdoor kan de insnede zeer klein gehouden worden wat pijn na de ingreep sterk vermindert in vergelijking met vroegere technieken.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren