Wat?

Een ander woord voor botontkalking is osteoporose. De botten worden minder sterk doordat de hoeveelheid bot (dichtheid) en de kwaliteit ervan afneemt. In onze botten wordt voortdurend nieuw botweefsel aangemaakt en oud botweefsel afgebroken. Dat is normaal. Tijdens de groei is er meer aanmaak van botweefsel, op oudere leeftijd meer afbraak. Tijdens ons verouderingsproces worden onze botten daardoor brozer. Ze kunnen dan gemakkelijker breken en ruggenwervels kunnen inzakken.

Wie?

De aandoening komt vaker voor bij vrouwen, omwille van de hormonale veranderingen tijdens de menopauze of de overgang, waardoor het bot sneller afgebroken wordt. Ook onvoldoende lichaamsbeweging, te weinig calcium in de voeding, een tekort aan vitamine D (dat de opname van calcium vanuit de darm bevordert), te veel alcohol (≥ 3 eenheden/dag) en roken, dragen bij tot het ontwikkelen van osteoporose.

Sommige mensen lopen meer risico om osteoporose te krijgen door bepaalde ziekten zoals reumatoïde artritis, diabetes, COPD, chronische nierziekten en chronische inflammatoire darmziekten. Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bv. langdurig gebruik van cortisone) kan de ontwikkeling van osteoporose in de hand werken.

Diagnose

Vroege diagnose van osteoporose, dus voor dat een breuk is opgetreden, is alleen mogelijk via een meting van de botdichtheid. Heb je dus een verhoogd risico om osteoporose te krijgen, dan zal je arts een botdichtheidsmeting (of botdensitometrie) aanvragen, de zogenaamde DEXA-meting. Hierbij wordt met behulp van röntgenstralen de hoeveelheid kalk in je bot gemeten. De dosis is veel kleiner dan bij een gewone röntgenfoto.

Behandelingsmogelijkheden

Behandeling kan bestaan uit inname van calcium en vit D, voldoende lichaamsbeweging, vermijden van alcohol en roken. Ook een teveel aan cafeïne is te vermijden. 

Eventueel aanvullende medicatie kan nog in overleg met je behandelend arts worden opgestart.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren