Wat?

Osteoporose of botontkalking is een veel voorkomend ziektebeeld dat meestal ontstaat na de leeftijd van 50 jaar en meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.  Dit kan aanleiding geven tot breuken ter hoogte van de wervels, de zogenaamde indeukingsfracturen of ingezakte wervels.  Deze breuken kunnen ontstaan na een banaal accident bijv. een lichte val of het heffen van een zwaar voorwerp of zelfs spontaan na bv niezen of hoesten.

Wie?

Gezien osteoporose in belangrijke mate gelinkt is aan menopauze zien we dit voornamelijk bij vrouwen ouder dan 50 jaar. Ook bij mannen komt osteoporose voor, doch in veel mindere mate.

Klachten

Deze breuken geven meestal belangrijke pijnklachten ter hoogte van de rug en kunnen zo aanleiding geven tot verminderde beweging, oppervlakkige ademhaling, met in het slechtste geval longontsteking tot gevolg.

Onderzoeken

Op een klassieke RX kan meestal de diagnose gesteld worden. Om zeker te zijn dat het gaat om een recente breuk en om ander onderliggend lijden zoals kwaadaardigheid uit te sluiten is bijkomende botscan en/of NMR aangewezen.

Behandelingsmogelijkheden

In eerste instantie kan behandeling bestaan uit relatieve rust en pijnstilling. In sommige gevallen wordt ook een 3-puntscorset voorgeschreven. 

Bij blijvende pijn of verder inzakken van de wervel kan een vertebroplastie worden overwogen. Hierbij wordt via een mini insnede cement in de wervel aangebracht.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren