Wat?

Scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom (ruggengraat). Soms ontstaat er één bocht, vaak zijn er twee. De wervelkolom heeft dan de vorm van de letter S. Behalve verkrommen kan de wervelkolom bij scoliose ook om zijn as gaan draaien (denk aan een wenteltrap). Hierdoor kunnen wervels en ribben gaan vervormen. Bij vooroverbuigen (buigtest) wordt deze afwijking duidelijker zichtbaar. Deze bolling wordt een gibbus genoemd.

Wie?

Een scoliose zien we voornamelijk bij jongeren ontstaan tijdens hun groeispurt. Ook ten gevolge van slijtage kan een progressieve scoliose van de wervelkolom ontstaan.

Klachten

Een kleine bocht veroorzaakt meestal geen klachten. 

Als de bocht groter wordt, kan het gaan opvallen dat de rug niet symmetrisch is, of dat een bochel is ontstaan. Ook kan één schouder lager staan dan de andere.

Een grotere bocht kan vermoeidheidsklachten of pijn veroorzaken, omdat de rompspieren harder dan normaal moeten werken om rechtop te kunnen blijven. Een grote scoliose verandert de vorm van de borstkas. De longen kunnen minder goed werken. Op latere leeftijd kan bij grotere bochten vroegtijdige slijtage in de wervelkolom ontstaan. Dit kan pijn en stijfheid geven. Verder kunnen grote bochten op latere leeftijd weer gaan verergeren. Hierdoor neemt de longfunctie geleidelijk af.Het is dus belangrijk om scoliose tijdens de groeiperiode in de gaten te houden en tijdig te behandelen.

Onderzoeken

Klassieke radiografie van de volledige wervelkolom in staande positie.

Behandelingsmogelijkheden

In eerste instantie is opvolging van de scoliose het belangrijkste. Dit is zeker het geval wanneer de patiënt nog in het begin van de groeispurt zit. Er is immers nog veel toename van de scoliose te verwachten. 

Wanneer een belangrijke hoekstand is ontstaan kan een brace (bv type Boston brace) ter stabilisatie aangewezen zijn. Slechts wanneer de rug nagenoeg volledig volgroeid is en er een hoekstand van meer dan 40° aanwezig is, wordt gedacht aan een operatieve behandeling onder de vorm van het recht zetten en vast zetten van de wervelkolom.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren