Knie
Aandoeningen
Voorste kruisbandscheur

Voorste kruisbandscheur

Het optreden van een voorste kruisbandscheur leidt tot instabiliteitsklachten van de knie en kan op lange termijn leiden tot ontwikkeling van knie-artrose.

Wat?

De voorste kruisband heeft een stabiliserende functie voor uw knie. Met het scheuren van deze band ontstaat er een instabiliteit die op termijn, door herhaald doorzakken, aanleiding zal geven tot bijkomende letsels (meniscusscheur, kraakbeendefecten). Dit zal versnelde slijtage (artrose) van uw knie tot gevolg hebben.

Wie?

Meestal jongere, actieve patiënten die een rotatiebeweging uitvoeren.

Klachten?

In de fase onmiddellijk na het ongeval ontstaat pijn door (uitgesproken) zwelling. Naarmate de zwelling afneemt ontstaan andere klachten. Deze worden bepaald door de begeleidende letsels (scheur mediale band, meniscusscheur, kraakbeenletsel,… ) en kunnen bestaan uit stramheid of instabiliteit (doorzakken).

Onderzoeken?

Bij een gezwollen knie na een ongeval dient er altijd een MRI (scanner) te gebeuren.

Wanneer behandelen?

Het plaatsen van een vervangkruisband is een onderdeel van een strategie om vervroegde slijtage van de knie te voorkomen. Bij jonge patiënten (jonger dan 40 jaar) zullen we bijna altijd voorstellen de kruisband te vervangen. Over deze leeftijdsgrens ontstaan soms pittige discussies. Deze grens mag niet absoluut gehanteerd worden. Andere factoren zijn mee bepalend (realistische sportieve ambities, effectieve instabiliteit (zelfs in dagelijks gebruik), onveiligheid, …).

Behandelingsmogelijkheden

Uitzonderlijk kan een kruisbandletsel conservatief (niet-operatief) behandeld worden. Dit betekent wel dat de spieren maximaal opgetraind en onderhouden moeten worden. Een brace kan deze spieren absoluut niet vervangen.

Bij een kruisbandherstel (plastie) wordt een nieuwe band geplaatst, exact op de plaats waar de oorspronkelijke band stond. Hierbij gebruiken we meestal een pees die we uit de bil wegnemen (hamstringpees). Uitzonderlijk gebruiken we ander materiaal (patellapees, quadricepspees, synthetisch materiaal (LARS-ligament),..). 

Voor het bevestigen van de greffe gebruiken wij, in overeenstemming met de wet op de openbare aanbesteding, materiaal van de firma Arthrex.  

Eenmaal de band in de knie geplaatst is, moeten er nieuwe bloedvaten in deze ent groeien (ligamentisatie). Dit proces neemt meer dan 6 maanden in beslag. Tijdens het ingroeien van deze bloedvaten verzwakt de band tijdelijk. Het duurt zeker 9 maanden alvorens deze ingroei voltooid is. Onvoorzichtig belasten van de knie vóór deze periode, zelfs met een brace, geeft een sterk verhoogde kans (> 20%) op opnieuw scheuren van deze band.

Nb: Roken is nefast voor de ingroei van bloedvaten en kan de stevigheid van uw kruisband compromitteren!

Specifieke nazorgen

Even belangrijk als de operatie zelf is de correcte revalidatie van de bovenbeenspieren. Zonder stevige spieren (motor van de knie) is de plastie gedoemd om te falen.

Complicaties?

Te vroeg hervatten van start/stopsporten geeft een verhoogde kans (> 20%) op het opnieuw scheuren van de geopereerde kruisband.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren