Voet & enkel
Aandoeningen
Tailors Bunion

Tailors Bunion

Aan de buitenkant van de voorvoet (het beentje aan het begin van de kleine teen) kan zich een prominente botuitstulping of knobbel voordoen die hindert bij het dragen van schoenen, soms met roodheid en irritatie tot gevolg. In kleermakerszit (vandaar de naam ‘tailor’s bunion) heeft u er het meeste last van.

Wat?

Prominente botuitstulping aan de kleine teen. Hindert bij het dragen van schoenen. Soms roodheid en irritatie over de knobbel (bunion). In kleermakerszit (vandaar de naam “tailor’s bunion”) heb je hier het meeste last van. Een spreidvoet kan de afwijking nog meer accentueren.

Oorzaak?

De vorm van het 5e middenvoetsbeentje (metarsaal V) bepaalt meestal hoe ernstig de aandoening kan worden. Metarsaal V kan lichtjes of erg naar buiten gebogen staan.

Behandeling: niet-operatief

Aangepaste steunzolen op maat, zeker bij spreidvoeten. Schoenen met een ruime teenbox dragen. Laten uitrekken van de schoenen bij de schoenmaker.

Behandeling: operatief

De orthopedisch chirurg zal je onderzoeken en röntgenopnames aanvragen. Hij zal beslissen welke ingreep voor je geschikt is. Soms is het wegnemen van de knobbel voldoende (bunionectomie). Soms moet het 5e middenvoetsbeentje doorgezaagd en herzet worden in een betere stand (osteotomie). Deze ingrepen kunnen gebeuren via mini-invasieve percutane voetchirurgie met een hele kleine insnede aan de voet. Na de ingreep krijg je een ontlastende loopschoen mee voor 6 weken. Dan tonen controle-röntgen aan dat de voet genezen is. Revalidatie: 6 tot 8 weken.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren