Voet & enkel
Aandoeningen
Sesamoiditis

Sesamoiditis

Sesamoiditis is de verzamelnaam voor pijn ter hoogte van de sesambeentjes, de twee kleine botjes die onder de bal van de grote teen zitten en de buigpees van de grote teen stabiliseren. Ze zorgen voor een vlot glij-mechanisme. Deze beentjes kunnen door belasting ziek worden, breken, artrose vertonen of afsterven, waardoor u geleidelijk pijn krijgt. De pijn is geconcentreerd onder de grote teen, ter hoogte van de bal van de voet.

Wat?

De sesambeentjes (sesamoiden) zijn twee kleine beentjes die onderaan het gewricht van de grote teen (hallux) vasthangen aan de lange buigpees (flexor hallucis longus). De sesamoiden stabiliseren de buigpees van de grote teen. Zij zorgen voor een vlot glij-mechanisme. Pijn ter hoogte van de sesamoidbeentjes noemen we met een verzamelnaam “sesamoiditis”.

Oorzaak?

Verscheidene problemen kunnen onstaan aan deze botjes: Deels afsterven van een sesamoid (avasculaire necrose) door onbekende redenen. Door een ongeval (trauma) kan een sesamoid breken (fractuur). Het kraakbeen op de sesamoiden kan gekwetst geraken (osteochondritis). Door blijvende overbelasting (repetitief mineur trauma) kan een sesamoid een spontane breuk oplopen (stressfractuur).

Behandeling: niet-operatief

Ontlasting van de sesamoiden met een steunzool. Deze heeft dan vaak een ophoging achter de kop van het 1e middenvoetsbeen (retrocapitale metatarsaalpelotte) en dan iets verderop een zachte uitsparing voor de sesamoiden zelf. Avasculaire necrose en een stressfractuur dienen spontaan te genezen, doch dit kan een tijdje duren.

Behandeling: operatief

Oorzaaksgebonden dient uitzonderlijk aan chirurgie gedacht te worden. Een acute fractuur kan hoogst uitzonderlijk operatief behandeld worden, röntgen wijzen dit uit. Een kraakbeen probleem noopt af en toe tot chirurgie. Hierbij dient het gewrichtsoppervlak weer glad gemaakt te worden zodat de sesamoiden weer vlot kunnen glijden onder de kop van het 1e middenvoetsbeen (metatarsaal). De nazorg na een ingreep is strikt individueel.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren