Wat

Een scaphoidfractuur is een specifieke breuk in het scaphoïde bot, dat zich in de pols bevindt. Het scaphoïde bot is een van de acht kleine botten in de handwortel, die samen het polsgewricht vormen. Het scaphoïde bot speelt een belangrijke rol bij het bewegen en stabiliseren van de pols en hand.

Scaphoidfracturen komen vaak voor bij mensen, vooral bij jonge volwassenen, en kunnen het gevolg zijn van verschillende situaties, zoals een val op uitgestrekte handen, een sportblessure, een ongeval of een directe klap op de pols. Het scaphoïde bot is gevoelig voor breuken omdat het een klein, langwerpig bot is met een beperkte bloedtoevoer naar het centrale gedeelte.

Symptomen

De symptomen van een scaphoidfractuur kunnen variëren, maar typische tekenen zijn pijn en gevoeligheid in de pols, vooral aan de duimzijde. Zwelling en blauwe plekken kunnen ook voorkomen in het getroffen gebied. In sommige gevallen kan de pijn mild zijn en denken mensen dat het gewoon een verstuiking is, wat het risico op een vertraagde diagnose en behandeling vergroot.

Diagnose

De diagnose van een scaphoidfractuur kan uitdagend zijn, omdat röntgenfoto's niet altijd meteen de breuk laten zien, vooral als de fractuur zich in het proximale deel van het bot bevindt (dichter bij de pols). In sommige gevallen kan een CT-scan of MRI nodig zijn om de fractuur te bevestigen.

Behandeling

De behandeling van een scaphoidfractuur hangt af van de locatie en de ernst van de breuk. Als de breuk stabiel is en goed uitgelijnd, kan een spalk of gipsverband worden aangebracht om het bot te laten genezen. Soms kan het nodig zijn om een chirurgische ingreep uit te voeren om de fractuur te stabiliseren en het bot op zijn plaats te houden met behulp van een schroef.

Het genezingsproces van een scaphoidfractuur kan enige tijd duren, omdat het bot een beperkte bloedtoevoer heeft en daardoor langzamer kan genezen. Na de behandeling kan fysiotherapie nodig zijn om de polssterkte, flexibiliteit en functie te herstellen.

Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als er vermoedens zijn van een scaphoidfractuur, zelfs als de symptomen mild lijken, om verdere complicaties en langdurige problemen te voorkomen. Vroege diagnose en passende behandeling zijn essentieel voor een succesvol herstel en om de functionaliteit van de hand en pols te behouden. Als er geen genezing optreedt is er op termijn een grote kans op slijtage in de pols.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren