Wat?

Bij wondes aan de palm van de hand en vinger of aan de rug kan respectievelijk een letsel optreden van de plooi- (flexor) of strekpees (extensor). Soms gaat dit gepaard met letsels van de gevoelszenuwen.

Klachten?

De vinger beweegt niet meer normaal mee met de andere vingers. Ze blijft gestrekt staan of valt naar beneden.

Onderzoeken?

Vaak is het beeld duidelijk. Het klinisch onderzoek door de arts op spoed of de handchirurg volstaat. Soms zal bij twijfel een echografie dienen te gebeuren.

Peesletsels

Wanneer behandelen?

Onder meest optimale omstandigheden. De wonde zal proper gemaakt worden en tijdelijk gesloten op de spoedgevallen en het herstel door de ervaren chirurg zal vaak ingepland worden enkele dagen later.

Behandelingsmogelijkheden?

Bij onvolledige letsels volstaat soms een beschermende spalk, bij snijwonden en/of volledige letsels zal heelkundig herstel nodig zijn. Bij buigpeesletsels dient een evenwicht gecreëerd te worden tussen voldoende stevige hechtingen en anderzijds ook voldoende vrijheid om de pees te laten helen. Om de kwaliteit van de hechting te testen tijdens de operatie zal de operatie uitgevoerd worden onder lokale verdoving (Walant techniek).

Specifieke nazorgen:

Gecontroleerde bewegingsoefeningen in beschermende spalk laten toe de pees te laten glijden enerzijds maar anderzijds niet te zwaar te belasten zodat loslaten of verkleven van de hechting niet gebeurt. Het uiteindelijke resultaat hangt evenzeer af van een correcte begeleiding hierbij. Samenwerking met gespecialiseerde handrevalidatie therapeuten is dan ook noodzakelijk.

Complicaties

– Doorscheuren van de hechting: onmiddellijke evaluatie door de behandelende chirurg is noodzakelijk
– Verkleven van de hechting: de pees is vergroeid aan de omliggende peeshuls. De vinger kan niet meer goed bewegen

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren