Schouder & elleboog
Aandoeningen
Ontstoken slijmbeurs (Bursitis Olecrani)

Ontstoken slijmbeurs (Bursitis Olecrani)

Bij een slijmbeurs ontsteking treedt er een zwelling op aan de achterkant van de elleboog. Dit kan onder andere komen door lokale irritatie, bijvoorbeeld door herhaalde steunname of door een bacteriële infectie.

Wat?

De slijmbeurs die tussen de huid en de harde achterkant van de elleboog (olecranon) zit, is ontstoken, en daardoor gezwollen.

Wie?

Dit komt vooral voor, bij mensen die veel op de elleboog steunen of deze vaak stoten. Dit wordt ook wel de “studentenelleboog” genoemd. Dit komt meer voor bij mensen met reumatoide arthritis en jicht, in welke gevallen er ook harde zwellingen kunnen ontstaan. Wanneer er een wondje op de elleboog aanwezig is, kan een bacterie binnenkomen, en zo een infectie veroorzaken, dan spreekt men van een septische bursitis.

Klachten?

Een klassieke olecranon bursitis is pijnloos. Door het volume kan de ontstoken slijmbeurs wel hinderen of in de weg zitten.
Bij een slijmbeurs ontsteking als gevolg van een bacteriele infectie is de elleboog rood, warm, vaak pijnlijk en kan er koorts optreden.

Onderzoeken?

De diagnose is klinisch. In geval van een geplande operatieve ingreep kan een radiografie nuttig zijn, om een onderliggend botspoor op te sporen wat dan best verwijderd wordt.

Wanneer behandelen?

Als er geen infectie aanwezig is en de klachten draaglijk zijn, kan er in principe afgewacht worden zonder specifieke behandeling. Een infectie dient altijd behandeld te worden.

Welke behandeling?

Nadat via een punctie de etter uit de slijmbeurs is verwijderd en opgestuurd is voor bacteriologisch onderzoek, dient een infectie behandeld te worden met antibiotica.
Een storende zwelling zonder infectie, kan behandeld worden door een punctie, met of zonder inspuiten van een cortisone preparaat. Hierna wordt best enkele dagen een drukverbandje aangelegd.
Indien de klachten op deze manier niet onder controle te krijgen zijn, kan de slijmbeurs operatief verwijderd worden.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren