Voet & enkel
Aandoeningen
Metatarsalgie

Metatarsalgie

Bij het stappen ontstaat pijn onder de ‘bal’ van de voet en krijgt u een gevoel van ‘doortrapte’ of ‘doorgezakte’ voeten. Onderaan de voorvoet vormt zich eelt omdat deze plek tijdens het stappen alle druk opvangt.

Wat?

Pijn onder de “bal van de voet” bij stappen. Gevoel van “doortrapte” of “doorgezakte” voeten. Eeltvorming onderaan (plantair) aan de voorvoet omdat op deze plek alle druk opgevangen wordt tijdens het stappen.

Oorzaak?

Elke aandoening die abnormaal veel druk doet terechtkomen op slechts een kleine oppervlakte van de voorvoet. Platvoeten ,holvoeten, hallux valgus kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn. Soms zijn ook de (vooral 2e en 3e) middenvoetsbeenderen (metatarsaal) te lang ten opzicht van de andere middenvoetsbeentjes; stralen 2 en 3 vangen dan ook teveel druk op. Omgekeerd is een relatief te korte grote teen (1e straal) soms de initiator van metatarsalgie. Een (ver)korte Achillespees versterkt de klachten.

Behandeling: niet-operatief

In de eerste plaats correct afgemeten en vervaardigde steunzolen. Uw orthopedisch chirurg dient exact te onderzoeken waarom je pijn hebt aan je voorvoet en zal dan de juiste steunzolen voorschrijven, op maat gemaakt voor jouw voeten. Prefab-inlegzolen zijn bijna altijd onvoldoende werkzaam. Bij een verkorte achillespees: stretchingsoefeningen.

Behandeling: operatief

Niet zo vaak nodig of aangewezen. De orthopedisch chirurg zal u met röntgen terug op de raadpleging zien indien na 3 maanden de klachten niet beteren met het dragen van goede steunzoelen op maat. Het inkorten van de middelvoetsbeentjes kan in sommige gevallen helpen. Uitzonderlijk is een achillespeesverlenging nodig.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren