Knie
Aandoeningen
Meniscuslijden

Meniscuslijden

Een aandoening waarbij de meniscus (halvemaanvormige schijf in de knie) scheurt, wat leidt tot pijn, zwelling, doorzakken en soms zelfs blokkages van de knie.

Wat?

De meniscus is een halvemaanvormige schijf die zich bevindt tussen het boven-en het onderbeen. Naast schokdemping, zorgt de meniscus ook voor een betere glijding van de knie. Het is ook een stabilisator van de knie.
Door een verkeerde beweging (draaibeweging vanuit gehurkte houding) kan je de meniscus scheuren. De meniscus kan ook inscheuren bij een zeer klein trauma, wanneer deze door een eerder slijtageproces (uitrafeling) reeds fors verzwakt is.

Wie?

In elke leeftijdscategorie komen meniscusscheuren voor. In de jongere groep zal het eerder om geïsoleerde meniscusletsels gaan. In de oudere groep zullen er frequent begeleidende kraakbeenletsels(slijtage) aanwezig zijn. Deze laatste bepalen of de knie na behandeling al dan niet pijnvrij zal worden.

Klachten?

Er kan een flap ontstaan, die in het gewricht omklapt en zo de knie kan blokkeren. Na inscheuren van de meniscus komt er ook meer druk op het kraakbeen. Dit kan zeurende pijn veroorzaken.
Wanneer de flap omklapt, ontstaat er een gevoel van stekende pijn, doorzakken en zelfs blokkeren van de knie.

Onderzoeken?

Vaak zal beslist worden om een MRI (scanner) aan te vragen.

Wanneer behandelen?

De behandeling is afhankelijk van het type scheur, de locatie van de scheur , de leeftijd van de patiënt en het onderliggende kraakbeenlijden.

Behandelingsmogelijkheden

Conservatieve (= niet-operatieve) behandeling

Vooral bij een leeftijd boven 50 jaar zal in eerste instantie een afwachtende houding(relatieve rust, ijs, gel en indien mogelijk ontstekingsremmende tabletten) aangenomen worden. De richtlijn zegt om in deze situatie 3 maanden af te wachten.

Operatieve behandeling

Partiële meniscectomie

Een (partiële) meniscectomie wordt uitgevoerd door middel van een artroscopie (kijkoperatie). Door een eerste gaatje brengen we met een camera de scheur in beeld. Vervolgens wordt via een tweede gaatje een werkinstrument ingebracht. Zo kan de scheur weggeknipt worden.

Meniscushechting

Het grootste deel van de meniscus is, zeker boven de leeftijd van 25 jaar, niet meer bevloeid. Uitzonderlijk (scheur in de buitenste rand van de meniscus, bij een patiënt onder de 25 jaar) valt de scheur toch nog in een zone met bloedvoorziening. Dan kan de chirurg beslissen om de meniscus te hechten. Dit heeft een tragere revalidatie (langere arbeidsongeschiktheid) tot gevolg. Deze hechting moet gezien worden als een investering op lange termijn. Hoe minder meniscus weggenomen wordt, hoe kleiner de kans op latere artrose van de knie.

Specifieke nazorgen

Zonder tegenbericht van de chirurg mag de knie direct na de kijkoperatie volledig belast worden. Gedurende 2 tot 3 weken kan de knie stram en gezwollen aanvoelen. Daarom voorzien we in de regel een “werkverlet” van 2 weken.

Verdere info: lees de volledige brochure  “Artroscopie knie” en “Revalidatie na artroscopie knie”

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren