Voet & enkel
Aandoeningen
Lisfranc gewricht artrose

Lisfranc gewricht artrose

Het Lisfranc gewricht is het gewricht tussen de achtervoet en de vijf middenvoetsbeenderen. Tengevolge van een letsel of een breuk uit het verleden ontstaat er in dit gewricht in sommige gevallen slijtage of artrose.

Wat?

De gewrichten tussen de achtervoet en de vijf middenvoetsbeenderen (tarso- metatarsale gewrichten I tem V) noemen we ook het “Lisfranc-gewricht”, vernoemd naar een generaal uit Napoleons leger. De Lisfranc gewrichten staan in voor de stevigheid van de longitudinale voetboog. Zij bewegen niet heel veel tijdens het stappen. Deze gewrichtsrij kan gewrichtsslijtage (artrose) vertonen.

Oorzaak?

Degeneratief (echte sleet). Na een vroeger ongeval met ontwrichting of breuk (post-traumatisch). Uitgesproken doorzakking (midfoot-break) van de Lisfranc gewrichten geeft op lange termijn artrose.

Behandeling: niet-operatief

Soms kunnen steunzolen nog helpen. Vaak zijn orthopedische schoenen nodig. Medicatie.

Behandeling: operatief

De röntgen of een CT scan toont de ernst van de artrose aan. De orthopedisch chirurg bespreekt met je de mogelijkheid van een ingreep. De zieke gewrichten moeten vastgezet worden (arthrodese) in een juiste stand, zodat de voet na genezing weer pijnvrij belastbaar is.Na de ingreep krijg je 6 tot 8 weken gips, soms langer bij trage botheling. Totale revalidatie: 4 tot 6 maanden alvorens helemaal hersteld (pijnvrij vlot stappen, geen zwelling meer).

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren