Heup & bekken
Aandoeningen
Labrumscheur

Labrumscheur

Het labrum functioneert als een dichtingsring tussen de heupkop en de heupkom. Hierdoor wordt de kom dieper. Daarnaast wordt een vacuüm gecreëerd wat zorgt voor een bijkomende stabiliteit.

Wat?

Het labrum kan scheuren door een trauma, door inklemming bij femoro-acetabulair impingement of door chronische overbelasting bij heupdysplasie.

Behandeling

Afhankelijk van de locatie en het uitzicht van de scheur zal deze opnieuw vastgehecht worden of zal een partiële resectie (gedeeltelijke verwijdering) van het labrum worden verricht. Partiële resectie wordt gedaan wanneer de kwaliteit van het labrum zodanig slecht is dat een heling niet meer mogelijk is.

Labrumhechting of –herfixatie wordt uitgevoerd als de kwaliteit van het gescheurde labrum nog zodanig goed is, dat een heling kan worden verwacht. Voor deze hechting worden dan ankertjes of plugjes in het bot vastgezet. Op deze ankertjes zitten draden vast die rond het labrum worden gebracht en vervolgens kan het afgescheurde gedeelte dan met deze draden terug tegen de rand van de heupkom worden geknoopt.

Afhankelijk van grootte en lokalisatie van het letsel gebeurt de hechting via een artroscopie of door middel van een surgical dislocation.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren