Wat?

Femoro-acetabulair impingement of F.A.I. is een situatie waarbij de heupkop en/of de heupkom een iets andere vorm hebben dan normaal. Hierdoor past de heupkop niet perfect in de heupkom. Er zal een abnormale wrijving of drukverdeling ontstaan in het gewricht met schade als gevolg. Deze schade uit zich meestal als slijtage aan het kraakbeen en letsels of scheuren in het labrum. Dit alles kan dan op termijn leiden tot de ontwikkeling van artrose in het gewricht.

De oorzaak van dit impingement kan zich situeren ter hoogte van de heupkop (femoraal) of ter hoogte van de heupkom (acetabulair) of een combinatie van beiden.

A. Normaal.

Er is een goede en pijnvrije beweeglijkheid in alle richtingen.

B. Femoraal gelokaliseerd: Camimpingement.

Bij camimpingement is de kop niet mooi rond. Wanneer de heup buigt of naar binnen draait, wordt deze “cam” in het gewricht gedraaid. De beweeglijkheid wordt beperkt. Het labrum en kraakbeen kunnen hierdoor worden beschadigd.

C. Acetabulair gelokaliseerd: Pincerimpingement

Ingeval van pincerimpingement wordt de heupkop te ver overdekt door de heupkom. Wanneer de heup buigt of naar binnen draait komt deze overgroei tegen de hals van de femurkop waardoor deze in zekere zin een beetje naar buiten en naar achter wordt geheveld. Hierdoor ontstaat achteraan een overdruk waardoor er op deze plaats kraakbeenslijtage ontstaat.

D. Gecombineerd Cam- en Pincerimpingement

Behandelingen

Osteochondroplastie (cam decompressie) 

De “cam” wordt weg gefreesd. Afhankelijk van de uitgebreidheid en de lokalisatie van de cam kan deze resectie worden verricht door middel van een artroscopie of door middel van een surgical dislocation.

Rechts na camresectie en links nog aanwezige cam.

Pincerresectie

Na losmaken van het labrum wordt het teveel bot aan de heupkom weggefreesd. Dit kan ook via artroscopie of sugical dislocation gebeuren

Gecombineerde cam- en pincerresectie
Anteverterende peri-acetabulaire osteotomie

Bij F.A.I. door pincerimpingement door acetabulaire retroversie (kom relatief achterwaarts gedraaid) wordt een anteverterende peri-acetabulaire osteotomie verricht. Bij deze procedure wordt de heupkom losgemaakt van het bekken. Hierna wordt de heupkom naar voor gedraaid tot de correcte positie en gefixeerd met schroeven.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren