Voet & enkel
Aandoeningen
Impingement van de enkel

Impingement van de enkel

Een voetballersenkel kan iedereen overkomen. In dit geval is er sprake van een inklemming (impingement of beknelling) in het enkelgewricht (aan de voorzijde of aan de achterzijde). Bij sterke beweging van de voet naar boven (dorsiflexie) of naar beneden (plantairflexie) krijg je pijn in de enkel.

Wat?

Inklemming (impingement) van de weke delen aan de enkel, aan de voorzijde en aan de achterzijde. Geeft pijnklachten bij sterke beweging naar boven (dorsiflexie) of naar beneden (plantairflexie) van de enkel.

Oorzaak?

Aan de voorzijde van de enkel (anterieur impingement syndroom).

Kleine botaanwassen (osteofyten) vormen zich door de jaren heen aan de voorrand van het onderbeen (tibia) en sprongbeen (talus). Intensieve sporters krijgen dit makkelijker en bij dorsiflexie botsen de osteofyten tegen mekaar, schrapen ze over gezond kraakbeen of klemmen ze het gewrichtsslijmvlies in (synovitis).

Aan de achterzijde van de enkel (posterieur impingement syndroom).

Sommige patiënten hebben een spits uitlopende achterzijde van het sprongbeen(talus), soms is dit zelfs een apart klein botje (os trigonum), ook hier kan op dezelfde manier inklemming ontstaan. Soms kan de verbinding tussen de talus een een os trigonum ook pijnlijk zijn (synchondrose). Anterieur en posterieur impingement syndroom zijn twee verscheidene aandoeningen en hebben in principe geen verband met elkaar.

Behandeling: niet-operatief

Eén of twee infiltraties met cortisone kunnen de secundaire ontstekingsreactie voor een tijdje onder controle houden. Chronische en ernstige klachten leiden echter snel tot een ingreep.

Behandeling: operatief

De orthopedisch chirurg onderzoekt je enkel en vraagt zo nodig extra onderzoeken aan (RX, CT, MRI). Met een kijkoperatie (arthroscopie) van de enkel kunnen we alle hinderende botstructuren verwijderen. Aan de voorzijde (anterieur) van de enkel gaat het om osteofyten. Aan de achterzijde (posterieur) moet het os trigonum verwijderd worden. Na de ingreep mag je een week de enkel niet belasten. Daarna wordt gestart met fysiotherapie. Revalidatieduur: 6 weken.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren