Voet & enkel
Aandoeningen
Hamerteen of klauwteen

Hamerteen of klauwteen

In een of meerdere tenen ontstaat er een kromming. Door wrijving van de teen tegen de schoen kan bovenop het middengewrichtje van de teen eelt ontstaan. De aandoening is progressief en veroorzaakt op termijn steeds meer pijn.

Wat?

Het basisgewricht van de teen strekt teveel en het middengewricht buigt teveel. De strekpezen (extensoren) verkorten en versterken nog de aandoening. Bovenop het middengewrichtje krijg je eelt (softcorn) door wrijving tegen de schoen. Soms ontstaat door de langdurige wrijving tegen de schoen zelfs een klein wondje op de eelt (ulcus).

Oorzaak?

Hamertenen komen niet spontaan, zij zijn het gevolg van een ander, onderliggend, probleem. Uitgesproken platvoeten (pedes plano-valgi) met doorzakking van het dwarsgewelf van de voet, kunnen secundair hamertenen geven. Ook mensen met holvoeten (pes cavus) krijgen makkelijk klauwtenen. Een hallux valgus kan de 2e teen overbelasten en zo een hamerteen veroorzaken. Aandoeningen van de buig- of strekpezen van de voeten en/of de tenen, zenuwaantasting, spieraantasting, contracturen kunnen ook hamertenen veroorzaken.

Behandeling: niet-operatief

Tijdig starten met steunzolen is heel belangrijk om een (snelle) evolutie te vermijden. Behandeling van de onderliggende oorzaak.

Behandeling: operatief

Zo nodig operatief een onderliggende oorzaak behandelen. Zeker een hallux valgus dient gelijktijdig gecorrigeerd te worden. Meestal is zowel een beenderige procedure (arthroplastie of arthrodese) nodig, alsook het losmaken (release) van de spieren en gewrichtsbanden teneinde de hamerteen terug mooi recht te krijgen.

Totale revalidatieduur van alleen een hamerteen ingreep: 6 weken.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren