Voet & enkel
Aandoeningen
Hallux Valgus (scheve grote teen met knobbel)

Hallux Valgus (scheve grote teen met knobbel)

De grote teen vertoont een scheefstand in de richting van de tweede teen, vaak met een pijnlijke knobbel (bunion) aan de binnenkant van de voet. Het is vaak een familiale aandoening. Over de knobbel kan een ontsteking optreden waardoor de aandoening erg pijnlijk wordt. Op termijn kan de grote teen de kleinere tenen wegduwen. Er ontstaat een hamerteen en/of de grote teen kan onder of over de tweede teen kruipen.

Wat?

Voor de ingreep

Hallux valgus betekent dat de grote teen een scheefstand vertoont in de richting van de kleine tenen. Deze aandoening geeft vaak aanleiding tot een pijnlijke knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de grote teen. Over deze bunion kan een ontsteking optreden, deze wordt dan extra pijnlijk. Er kan door de verbreding van de voet hinder ontstaan bij het dragen van (te smalle) schoenen. Op termijn kan de grote teen ook de kleinere tenen wegduwen met het ontstaan van scheefstand en/of hamerteenmisvorming en/of kan de grote teen onder of over de tweede teen kruipen. Op langere termijn kan er een gedeeltelijke ontwrichting optreden van de grote teen met toename van de afwijking en progressieve artrose (gewrichtsslijtage). Bij hinder van deze afwijking, kan een orthopedische correctie gebeuren. Er bestaan verscheidene ingrepen om een hallux valgus te corrigeren.

Oorzaak?

Een familiale aanleg (vooral via vrouwelijke lijn) speelt zeker mee. Langdurig te nauwe schoenen dragen (start al vanaf de jeugdjaren, vooral bij puntige vrouwenschoenen) kan ook een hallux valgus veroorzaken. Te soepele gewrichten (hyperlaxiteit): vaak bij vrouwelijke adolescenten, dan spreken we over een “juveniele hallux valgus”. Sommige bindweefselziekten (zoals Marfan, Ehlers-Danlos): deze maken de gewrichtsbanden te zwak. Post-traumatisch  als na een breuk je teen scheef blijft staan. Idiopathisch : d.w.z. dat het spontaan ontstaat zonder dat we eigenlijk weten waarom.

Behandeling: niet-operatief

Vermijd zeker nauwe en puntig schoenen. Draag steunzolen als je platvoeten hebt (vermoedelijk houdt dit een snelle evolutie van een hallux valgus tegen). Corrigerende apparaatjes die je in een winkel kan kopen , hebben geen bewezen lange-termijn effect. Zonder operatie kan je niet “genezen” van een hallux valgus : de scheefstaand zal alleen maar toenemen met de jaren.

Behandeling: operatief

Na de ingreep

De orthopedisch chirurg zal je onderzoeken en röntgenfoto’s aanvragen, dan bepaalt hij welke soort ingreep de meest geschikte is. Met een operatie maken we uw teen weer recht en verwijderen we de hinderende knobbel (bunion), hinderende hamertenen worden meteen mee rechtgezet. Een hallux valgus correctie doen we door het bot door te zagen (osteotomie), en door de weke delen (spieren en gewrichtsbanden) aan te spannen of los te maken.

Na de operatie (post-operatief) krijg je een erg stijve open schoen voor 6 weken. Je dient je voet de eerste 2 weken erg goed hoog te houden (hoger dan uw bekken): zo kan de geopereerde voet snel ontzwellen. Steunname, doch beperkt is reeds toegelaten. Na 10 tot 14 dagen worden de hechtingen verwijderd en het verband gewisseld. Er kan al wat meer rondgewandeld worden, maar hoogstand en rust van de voet blijven ook na de eerste 2 weken nog erg belangrijk!

Zes weken na de ingreep kom je terug op raadpleging in het ziekenhuis om een RX van je voet te laten maken. Vanaf nu mag je terug je eigen schoenen gebruiken (initieel liefst een breed model). Als er op dat moment nog wat zwelling en/of gewrichtsverstijving bestaat, moet u verder naar de kinesist gaan om te revalideren. Het kan tot 3 maanden duren alvorens de geopereerde grote teen weer helemaal soepel is en de voet volledig ontzwollen is.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren