De glutues medius- en minimusspier zijn een van de belangrijkste spieren van de bilspieren (gluteusspieren) in het menselijk lichaam. Het heeft meerdere functies, waarvan sommige cruciaal zijn voor een stabiele en goed functionerende heup en ondersteuning van het lichaam tijdens het wandelen, rennen en andere bewegingsactiviteiten. De gluteus medius en minimus zijn gelegen aan de zijkant van de heup en loopt van het bekken naar het dijbeen. De pezen hechten vast op de trochanter maior.

In geval van een scheur treedt er pijn op met daarenboven ook een mankende gang.

De diagnose gebeurt via NMR. Op termijn treedt er een verlittekening van de spier en verliest ze zelfs bij herstel haar functie. Om deze reden mag niet te lang gewacht worden met een herstel.

Afhankelijk van de grootte en de lokalisatie van het letsel kan een conservatieve- (niet-operatieve), artroscopische-, of open chirurgische behandeling noodzakelijk zijn. De aandoening is vergelijkbaar met een rotatorcuffscheur ter hoogte van de schouder.

In geval van hechting arthroscopisch of open chirurgisch dient de pees eerst gedurende 6 weken te helen alvorens met kinesitherapie of oefentherapie gestart kan worden. Het herstel duurt dus duidelijk langer dan na andere heupoperaties.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren