Schouder & elleboog
Aandoeningen
Elleboog impingement

Elleboog impingement

Ontstoken weefsel in de elleboog kan bij bepaalde bewegingen inklemmen en zo pijn veroorzaken.

Wat?

Een elleboog is een behoorlijk congruent gewricht, wat wil zeggen dat de botten die samen het gewricht vormen zeer precies in elkaar passen. Als er een structuur in de elleboog wat meer ruimte inneemt dan normaal, zorgt dit snel voor een inklemming. Het kan dan onder andere gaan om een botaanwas als gevolg van artrose, ontstekingsweefsel, of een prominente plica. Dat laatste is te vergelijken met de meniscus van een knie.

Wie?

Dit kan bij iedereen voorkomen. Op jongere leeftijd vaker omwille van een plica, op oudere leeftijd eerder omwille van slijtage met bijbehorende papegaaienbekken en ontstekingsweefsel. 

Een ontstoken gewrichtsplooi (plica), welke inklemt in het gewricht. In dit geval met wat schade aan het kraakbeen als gevolg.

Klachten?

Het gaat typisch om een pijn die optreedt wanneer de elleboog gestrekt wordt. Soms is het niet mogelijk om de elleboog te strekken omwille van weefsel dat deze beweging blokkeert. Een inklemmende plica kan soms een klikkend gevoel geven wanneer de elleboog voorbij een bepaald punt gestrekt of geplooid wordt. 

Onderzoeken?

Een gewone röntgenfoto kan een beenderige oorzaak van inklemming tonen. Voor inklemmend ontstekingsweefsel of een inklemmende gewrichtsplooi/plica is een MRI het beste onderzoek. Vaak is het bij het klinisch onderzoek echter al duidelijk, zodat we de behandeling zonder beeldvorming al kunnen starten.

Welke behandeling?

Als de klachten niet te veel hinder geven, kan een periode van relatieve rust en een ontstekingsremmer beterschap geven. De volgende stap bestaat uit een inspuiting met cortisone in het elleboog gewricht. Dit haalt de ontsteking en de daarmee gepaard gaande zwelling weg, waardoor de inklemming minder of niet meer optreedt. Als geen van de voorgaande behandelingen voldoende beterschap heeft gegeven, of als we inschatten dat ze te weinig kans op succes bieden, kan overgegaan worden tot een kijkoperatie, waarbij het inklemmende weefsel wordt verwijderd.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren