Schouder & elleboog
Aandoeningen
Biceps ruptuur

Biceps ruptuur

Een bicepsruptuur treedt plots op, doorgaans bij een zware belasting (in de fitness, het verhuizen van een zware kast etc). Mensen ervaren een plotse pijn en voelen of horen iets knappen. De pijn kan soms snel beteren, maar de pees zal uit zichzelf niet meer herstellen.

Wat?

De bicepspees hecht vast aan het spaakbeen, enkele centimeters onder het ellebooggewricht. Bij een plotse belasting (het heffen van een zwaar gewicht) kan deze pees afscheuren.

Wie?

Dit is typisch iets dat voorkomt bij mannen met goed ontwikkelde spieren zoals bodybuilders, bouwvakkers etc. 

Klachten?

Men voelt en hoort iets knappen, met een plotse pijn rond de elleboog. Vaak treedt er een blauwverkleuring op aan de binnenkant. De vorm van de bicepsspier kan veranderen, er zit dan meer afstand tussen de elleboogplooi en de welving van de spier. Op lange termijn is pijn meestal niet het probleem, maar vooral het verlies aan supinatie kracht, dat wil zeggen de voorarm met de handpalm naar boven draaien tegen weerstand (schroeven in- of uitdraaien)

Hier valt op dat de rechter biceps spier verder van de elleboogplooi af staat dan de linker. Dit is een teken van een scheur van de bicepspees aan de elleboog.

Onderzoeken?

Het is een klinische diagnose. Een echo geeft onvoldoende duidelijkheid over de aard van het letsel. Bij twijfel is het beste onderzoek een MRI-scan, maar met het juiste klinisch onderzoek is dit zo goed als nooit nodig.

Wanneer behandelen?

Bij actieve mensen, en zeker bij mensen die de kracht in hun armen beroepshalve nodig hebben, is het aangeraden om de pees te herstellen.

Welke behandeling?

Via een kleine incisie aan de voorzijde van de elleboog, kan de bicepspees middels een “button” aan het spaakbeen verankerd worden.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren