Wat is artrose?

Artrose is een aandoening die het gewrichtskraakbeen aantast. Kraakbeen is essentieel voor een soepele en pijnloze beweging tussen de twee botuiteinden van het gezonde heupgewricht. In de loop van de tijd kan dit kraakbeen door ouderdom en slijtage op de meest belaste plaatsen verdwijnen. Hierdoor komt het onderliggende botweefsel vrij te liggen. De uiteinden van die botten kunnen met elkaar in aanraking komen. Als ze over elkaar heen wrijven, doet dat pijn. Dit proces noemen we artrose. Als het slijtageproces zich verderzet, raken ook andere onderdelen van het gewricht aangetast: bot, gewrichtskapsel en gewrichtsbanden. Het gewricht kan hierdoor misvormd en gezwollen raken, wat kan leiden tot een verminderde beweeglijkheid. Artrose komt meer voor bij ouderen dan bij jongeren en op latere leeftijd meer bij vrouwen dan bij mannen. Sommige mensen hebben hiervoor meer aanleg. Soms kan dit ook een gevolg zijn van een vroegere breuk met beschadiging van het gewricht, we spreken dan van posttraumatische artrose. Andere oorzaken zijn avasculaire necrose of reumatoïde artritis.

Wat gebeurt er bij artrose?

Als je heupgewricht wordt aangetast door artrose zal er een slijtage ontstaan ter hoogte van het kraakbeen van de heupkop en de heupkom. Hierdoor zal de gewrichtsruimte nauwer worden en de gewrichtsoppervlakken zullen ruwer worden. Dit alles zal leiden tot stijfheid en pijn ter hoogte van je lies. Deze pijn kan uitstralen naar je knie en ook naar je dijbeen. Als er zich ook beenderige afwijkingen ontwikkelen zal de beweeglijkheid verder verminderen.

Behandeling van heupartrose

De eerste behandeling zal door je huisarts gestart worden. Het betreft hier een conservatieve of niet-chirurgische behandeling.

  • Aanpassing van levenswijze
  • Pijnmedicatie / Ontstekkingsremmers
  • Glucosamine
  • Kinesitherapie

Als deze behandelingen geen verbetering geven dan zal je huisarts je doorverwijzen naar de heupchirurg. Zo nodig zullen extra onderzoeken uitgevoerd worden.

Eventueel kan geopteerd worden voor een infiltratie in het heupgewricht, een artroscopie of een surgical dislocation. Bij ver gevorderde artrose zal het plaatsen van een totale heupprothese noodzakelijk zijn.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren