Wat?

Acetabulaire retroversie is een anatomische term die verwijst naar de positie van het acetabulum, het komvormige deel van het heupgewricht waarin de dijbeenkop (femurkop) past. Retroversie duidt op een naar achteren gerichte positie. In het geval van het acetabulum betekent acetabulaire retroversie dat het komvormige gedeelte van het heupgewricht enigszins naar achteren is gericht in plaats van recht naar voren.

De term wordt vaak gebruikt in medische contexten om de anatomische varianten en kenmerken van het heupgewricht te beschrijven. De mate van acetabulaire retroversie kan variëren tussen individuen en heeft invloed op de biomechanica en functie van het heupgewricht.

Een overmatige mate van acetabulaire retroversie kan van invloed zijn op de stabiliteit en bewegingsvrijheid van het heupgewricht. Dit kan het risico op bepaalde heupaandoeningen, zoals heupdysplasie (een aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt), labrumletsels en heupimpingement (abnormaal contact tussen de heupkop en het acetabulum) vergroten.

De diagnose van acetabulaire retroversie kan worden gesteld aan de hand van beeldvormende technieken zoals röntgenfoto's, CT-scans of MRI-scans. Deze beeldvormende tests kunnen helpen om de exacte positie en oriëntatie van het acetabulum te beoordelen.

Behandeling?

Bij lokale en beperkte retroversie:

Acetabuloplastie (Rim trimming / decompressie)

De beenderige overhang wordt tijdens de artroscopie weg gefreesd. Het kan zijn dat het labrum hierbij dient te worden losgemaakt of voordien al ingescheurd was. Dit wordt dan zoals beschreven bij de labrumscheur terug vastgehecht. Zoals bij de cam resectie kan dit zowel worden uitgevoerd door middel van een artroscopie of door middel van een surgical dislocation. Welke techniek gebruikt wordt, hangt af van de uitgebreidheid en de lokalisaties van de letsels.

Bij veralgemeende retroversie:

Anteverterende peri-acetabulaire osteotomie.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren