Wat?

Door een rechtstreekse val op uw schouder zijn de gewrichtsbanden gescheurd die uw sleutelbeen verbindt met het schouderblad. Hierdoor ‘veert’ het sleutelbeen naar omhoog en zien we vaak een trapstand (bajonet stand).

Wie?

Dit zien we vooral bij mannen die rechtstreeks op hun schouder vallen. Hierdoor zien we het vaker bij sporten zoals fietsen, rugby, ijshockey, voetbal en vechtsporten.

Klachten?

Klachten zijn afhankelijk van de ernst van het ligamentair letsel. Historisch wordt dit ingedeeld volgens 6 gradaties met graad 4,5 en 6 als meest ernstig. Het letsel is vaak erg pijnlijk met moeizame actieve beweging van de schouder.

Onderzoeken?

Meestal vragen we een eenvoudige radiografie aan, al dan niet met echo om eventueel geassocieerde peesletsels op te sporen.

Wanneer behandelen?

De behandeling hangt af van volgende parameters:

- Graad van luxatie
Graad 1,2 en de meeste graad 3 luxaties worden conservatief behandeld middels een draagdoek voor enkele weken.
Graad 4 en 5 worden quasi altijd chirurgisch behandeld.

- Sport en beroep patiënt
We neigen sneller naar chirurgie bij top-, contactsporters en zware beroepers.

– Leeftijd
Er zal minder snel overgegaan worden tot heelkunde bij 60 plussers.

– Geassocieerde letsels
Heelkunde raden wij ook aan in geval van geassocieerde breuken ter hoogte van het schouderblad of de bovenarm.

Welke behandeling?

De conservatieve behandeling bestaat uit relatieve rust in een draagdoek gedurende de eerste paar weken met nadien optimalisatie van mobiliteit en kracht, dewelke 5-10% minder kan zijn na een conservatieve behandeling. Dit verlies wordt doorgaans niet opgemerkt door de recreatief sporter.
Bij graad 3 luxatie kan een afwachtende houding worden aangenomen in de eerste 3-4 weken om, zo nodig, nadien alsnog tot een ingreep over te gaan.
In geval van chirurgie wordt het sleutelbeen gereduceerd en gefixeerd naar zijn oorspronkelijke positie via een stevige, niet oplosbare draadtechniek (Tightrope).
Als de patiënt last blijft houden van een conservatief behandelde ac-luxatie, dan spreken we een ‘chronische ac-luxatie’. In dat geval reconstrueren we de afgescheurde ligamenten met een peesgreffe, gecombineerd met een zeer stevige brede draad (Mazzocca procedure).

Extra informatie

Zie info brochure AC luxatie

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren