Knie
Behandelingen
Unicondylaire knieprothese

Unicondylaire knieprothese

Wanneer de eindstandige slijtage in de knie zich beperkt tot 1 compartiment van de knie, zal de chirurg opteren voor het plaatsen van een unicondylaire knieprothese. Hierbij wordt enkel het afgesleten compartiment van de knie ‘vervangen’ en blijven de kruisbanden en de andere compartimenten in de knie intact.

Wat?

De knie bevat 3 compartimenten (binnenste, buitenste en patello-femorale compartiment). Door enkel 1 van de 3 compartimenten te vervangen, behoudt de patiënt zodoende nog 2/3e van zijn eigen knie. Ook de voorste en achterste kruisband blijven behouden.Bij een ‘halve’ knieprothese vervangt de chirurg dus enkel het aangetaste compartiment in de knie.

Hierdoor voelt de knie voor de patiënt veel natuurlijker aan. Voornamelijk jonge patiënten ervaren hier een voordeel ten opzichte van een totale knieprothese.

Een unicondylaire knieprothese (halve knie) kan enkel geplaatst worden, wanneer de slijtage (artrose) zich slechts in 1 compartiment van de knie manifesteert. Door de slijtage schuurt het bot van het bovenbeen en het onderbeen tegen elkaar, waardoor de patiënt belangrijke pijn ervaart.

Bij het plaatsen van een halve knieprothese zal dit ‘versleten kraakbeen’ vervangen worden door metalen componenten, van elkaar gescheiden door polyethyleen ( = een zeer sterke plastiek).

Unicondylaire knieprothese

Operatieve techniek

In de knie wordt een insnede gemaakt van ongeveer 15 cm. Met zeer precieze instrumenten wordt het resterende kraakbeen en een zo dun mogelijk laagje bot verwijderd. Zo nodig kan de chirurg ook gebruik maken van computer (robot-geassisteerde chirurgie). Orthopedie Turnhout werkt voor de knieprotheses nauw samen met de firma Smith & Nephew. Hieronder vindt u ook bijkomende technische informatie van de gebruikte prothese’s.

Afbeelding met HoofdtelefoonAutomatisch gegenereerde beschrijving

Maak een afspraak
Het is mogelijk om je afspraak online vast te leggen via onderstaande link.
Maak een online afspraak
Maak je je afspraak liever telefonisch? Dan kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren