Knie
Behandelingen
MPFL-reconstructie

MPFL-reconstructie

Tijdens de MPFL-reconstructie wordt het Mediaal patellofemoraal ligament hersteld.

Wat?

Wanneer de knieschijf luxeert (patellaluxatie) kan dit enkel gebeuren als er een scheur ontstaat van het Mediaal Patello-Femoraal ligament (MPFL-ligament). In specifieke casussen kan er een primaire hechting gebeuren van dit ligament.  Vaak wordt er in tweede tijd geopteerd voor een reconstructie van het MPFL.

Deze reconstructie kan gebeuren door gebruik van een eigen pees. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van de gracilispees (één van de 3 hamstrings). Deze wordt dan door middel van specifieke ankers in de knieschijf bevestigd. De pees wordt vervolgens getunneld naar het bovenbeen (femur).

In het femur wordt het Isometrische punt van het MPFL opgezocht (Schöttle point). De ent wordt hier vervolgens bevestigd door middel van een interferentieschroef of een anker.

Het nadeel van deze techniek is echter dat er tunnels worden geboord in de knieschijf. Dit kan neveneffecten hebben zoals doorbreken van deze tunnels of in tweede tijd optreden van kraakbeenschade. Om dit te vermijden kan een techniek gebruikt worden waarbij een tape op de knieschijf wordt gehecht. Hiermee bekomt de chirurg een zeer solide constructie, waarbij er een duidelijk verminderde morbiditeit is voor de patiënt.

Bijkomende informatie over de chirurgische procedure lees je hier.

MPFL-reconstructie

Maak een afspraak
Het is mogelijk om je afspraak online vast te leggen via onderstaande link.
Maak een online afspraak
Maak je je afspraak liever telefonisch? Dan kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren