Knie
Behandelingen
Mozaïekplastie

Mozaïekplastie

Een mozaïekplastie is een techniek waarbij osteochondrale pluggen worden geoogst om grotere geïsoleerde kraakbeendefecten te behandelen.

Wat?

Los kraakbeen kunnen we niet terug op het onderliggende bot vastzetten.
Met de mozaïekplastie worden pluggen uit de rand van de eigen knie weggenomen. Op deze pluggen blijft het gezonde kraakbeen tijdens het nemen van de pluggen ongeschonden vastzitten. Door deze pluggen op de juiste diepte te fixeren in het kraakbeendefect, kunnen we opnieuw een gladde, goed gefixeerde laag kraakbeen bekomen.

Wie?

Deze techniek gebruiken we bij relatief grote kraakbeenletsels (> 1 cm2) en bij kraakbeenletsels waarbij het onderliggende bot betrokken is. Het gaat meestal om relatief jonge patiënten (< 50 jaar). Zij zijn (te) jong voor prothesechirurgie.

Afbeelding met röntgenfilm, zwart, Medische beeldbewerking, zwart-witAutomatisch gegenereerde beschrijving

Onderzoeken?

Gezien het hier om relatief grote defecten met dikwijls aantasting van het onderliggende bot gaat (breuk, osteochondritis dissecans) kunnen deze letsels opgepikt worden op een klassiek Rx. Voor verder detail is bij deze aanhoudende klachten (zwelling) altijd een MRI (scanner) noodzakelijk. Dit laat ons toe om de betrokkenheid (vasculaire status) van het omliggende bot correct in te schatten.

Afbeelding met voedsel, overdektAutomatisch gegenereerde beschrijving

Ingreep

Zowel het nemen als het plaatsen van de plug dient onder een juiste hoek te gebeuren. De geringste afwijking zorgt voor oneffenheden in de kraakbeenlaag. Daarom kan deze ingreep, zeker indien meerdere pluggen geplaatst moeten worden, best via een open procedure (artrotomie) gebeuren.

Revalidatie

Dat deze ingreep meestal niet via een kijkoperatie gebeurt, maakt dat door het grotere litteken de aanvang van de revalidatie wat moeizamer kan verlopen. Hier streven we maximaal comfort na door op meerdere manieren (multimodaal) de pijn te bestrijden. Onmiddellijk na de operatie wordt een strekspalk aangelegd deels als pijnbestrijding, deels om uw been gestrekt te houden. In de week na de operatie zal deze spalk vervangen worden door een scharnierbrace. Hierdoor kunnen we geleidelijk de knie verder laten plooien. In de regel zullen we vragen (afhankelijk van de grootte van het letsel) gedurende (minstens) 3 weken niet te steunen.

Na deze ingreep kan de knie meerdere maanden lang gezwollen blijven. Dit zal mede het tempo van de revalidatie bepalen.
Contactsporten zijn minstens een jaar verboden. Gezien het kraakbeen nadien nooit “nieuw” wordt, is het dikwijls aangeraden om na dit soort ingreep blijvend zware impactsporten te vermijden.

Nb: Roken kan het aan elkaar groeien van het bot (pluggen) vertragen! Rookstop is noodzakelijk.

Maak een afspraak
Het is mogelijk om je afspraak online vast te leggen via onderstaande link.
Maak een online afspraak
Maak je je afspraak liever telefonisch? Dan kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren