Knie
Behandelingen
Meniscushechting

Meniscushechting

Arthroscopische procedure waarbij de gescheurde meniscus wordt hersteld door middel van een hechting.

De meniscus heeft drie functies in de knie. Zo is het in de eerste plaats een schokdemper (absorberende functie). Hiernaast zorgt het  voor de lubricatie (bevochtigen van het kraakbeen) en tenslotte zorgt de meniscus voor de voor-achterwaartse stabilisatie. Wanneer iemand een deel van zijn meniscus verliest, leidt dit op lange termijn tot een verhoogde kans op slijtage van het gewricht. Bij een rotatiebeweging van de knie, kan de meniscus op verschillende manieren scheuren.

Afhankelijk van het type scheur, de locatie van de scheur en de leeftijd van de patiënt zal er gekozen worden om de scheur uit te knippen, dan wel te hechten. Zo is de locatie van de scheur zeer belangrijk.
Het buitenste (perifere)1/3e deel van de meniscus is voorzien van bloedvaten. Deze bloedvoorziening is nodig opdat de scheur terug zou kunnen helen. Daarom heeft een hechting geen zin wanneer de scheur zich bevindt in een deel van de meniscus waarin zich geen bloedvaatjes bevinden.
De meniscushechting gebeurt in principe via een kijkoperatie (artroscopie).

Hechtingmethodes

All-inside hechting

Hier wordt gebruik gemaakt van een specifiek instrument, waardoor de hechting volledig in de knie gebeurt. Er wordt gebruik gemaakt van een klein hechtingsplaatje dat achter de meniscus blijft zitten. Enkel scheuren achteraan in de meniscus komen in aanmerking voor deze techniek.

Lees hier meer over de chirurgische techniek.

Inside-out hechting

Met deze hechtingstechniek wordt de hechtingsdraad van binnenin de knie naar buiten geplaats. Via een tweede incisie wordt de hechtingsdraad vervolgens geknoopt. Deze knoop ligt dan buiten het kapsel. De techniek wordt vaak gebruikt voor scheuren in het lichaam (corpus) van de meniscus.

Lees hier meer over de chirurgische techniek.

Outside-in hechting

De hechtingsdraad wordt bij deze techniek van buiten de knie naar binnen geplaatst. Deze techniek wordt vooral toegepast bij voorhoornscheuren.

Hechting van root-scheur

Wanneer de root (aanhechting) van de meniscus gescheurd is, treedt er een protrusie (naar buiten treden) van de meniscus op. Hierdoor verliest de meniscus zijn werking. Wanneer deze types van scheuren behandeld worden door het uitknippen van de scheur, leidt dit tot een belangrijk volumeverlies van de meniscus. Hierdoor stijgt de kans op artrose binnen de vijf jaar enorm.

Lees hier meer over de chirurgische techniek.

Hechting van een ramp-lesion

De ‘ramp’ van de meniscus is een scheur van het menisco-tibiaal ligament in de posteromediale meniscus in de menisco-capsulaire zone. Deze scheuren worden gehecht via een extra posterieure portal.

Lees hier meer over de chirurgische techniek.

Maak een afspraak
Het is mogelijk om je afspraak online vast te leggen via onderstaande link.
Maak een online afspraak
Maak je je afspraak liever telefonisch? Dan kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren