Inleiding

Op de schouder en elleboog raadpleging maken Dr. Houben en Dr. Jak frequent gebruik van hun echo toestel.
Dr. Houben en Dr. Jak hebben in 2017 een gecertificeerde 3 daagse echo cursus gevolgd in Engeland enkel en alleen over schouder, voorarm en elleboog. Tijdens deze cursus werd hen al snel duidelijk dat dit eenvoudig klein echo toestel in bepaalde gevallen een meerwaarde kan bieden op vlak van diagnose en behandeling van patiënten met schouder-elleboog klachten.

Toestel

Na testen van verschillende toestellen hebben wij gekozen voor de Philips Lumify. Een klein compact draagbare module die we aansluiten op een tablet. Dit toestel is niet zo krachtig als de toestellen van de radiologen maar we krijgen een zeer accuraat beeld van de regio die we willen onderzoeken. Wij zijn weliswaar geen radiologen, evenmin is dit toestel krachtig genoeg om uitspraken te doen over diep gelegen, moeilijk zichtbare pathologie.

Gebruik

Wij gebruiken ons echo toestel om een eerste beeldvorming te verrichten na valpartijen, vooral bij die patiënten die een ingreep hebben ondergaan om de herstelde pees te kunnen beoordelen. Indien op voorhand aangegeven en een tijdsblok is voorzien, verrichten wij ook echo’s voor oppervlakkige diagnostiek van rotatorcuff, bicepspees, en acromioclaviculair gewricht.

Regelmatig infiltreren wij probleemzones van schouder en elleboog onder echo geleide met lokale verdoving om een kwartier later de patiënt opnieuw te onderzoeken. Als zijn-haar klachten dan in belangrijke mate zijn afgenomen, mogen we concluderen dat die zone ook effectief de reden van de pijn was. Zo kunnen we meer gericht werken zonder ‘blind’ te infiltreren.
De echo heeft ook zijn nut al bewezen met de infiltratie van de nervus suprascapularis (schouderzenuw) om chronische schouderpijn bij de oudere populatie te behandelen, als ook de behandeling van frozen schouder middels de echo geleide hydrodilatatie waarbij we het kapsel oprekken onder waterdruk.

1: Glenohumeral gewricht (voor artritis, artrose, bevroren schouder -frozen shoulder), 2: Subacromiale ruimte, slijmbeurs (voor pees en slijmbeurs klachten), 3: AC-gewricht (voor artritis-artrose)

Maak een afspraak
Het is mogelijk om je afspraak online vast te leggen via onderstaande link.
Maak een online afspraak
Maak je je afspraak liever telefonisch? Dan kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren