Voet & enkel
Aandoeningen
Ziekte van Sever : hielpijn bij kinderen

Ziekte van Sever : hielpijn bij kinderen

Groeischijven zorgen voor de lengtegroei van bot bij kinderen. Groeischijven vormen een relatief zwakke plek, vatbaar voor een breuk of voor overbelasting. Bij de ziekte van Sever gaat het om een overbelasting van de groeischijf van het hielbeen waardoor kinderen (vooral tussen acht en twaalf jaar oud) hielpijn hebben tijdens en na het sporten (vooral bij loop- en springsporten zoals voetbal, basket, atletiek, ballet en dansen).

Wat?

De botten van kinderen groeien in de lengte en breedte. Hiervoor dienen de groeischijven (fysen) die we in elk bot terugvinden tijdens de groei. Volwassenen hebben geen groeischijven meer. Zij zijn “beenderig volgroeid”. Zolang de groeischijven nog niet beenderig overbrugd zijn, zijn ze een relatief zwakke plek, en dus vatbaar voor een breuk of voor overbelasting. De Achillespees hecht aan de hiel aan, bij kinderen in de groei zit net op deze plek de groeischijf van het hielbeen (calcaneum). De ziekte van Sever (apofysitis calcanearis) is de aandoening waarbij deze hogergenoemde groeischijf van het hielbeen pijn doet ten gevolge van overbelasting. Vooral jonge sporters zijn getroffen. Iets meer jongens dan meisjes. Vooral tussen de 8 en 12 jaar. Vaak bij loop en spring sporten (voetbal, basket, atletiek, ballet, dansen). Klachten treden op na (soms al tijdens) het sporten.

Oorzaak?

Overbelasting. Te korte Achillespezen zijn een negatieve factor. De aandoening is niet te bewijzen met röntgen of scanners, soms worden deze toch aangevraagd om een andere aandoening uit te sluiten.

Behandeling: niet-operatief

Stretchen van de Achillespees. Tijdelijk stoppen met de uitlokkende factoren. De meeste kinderen zijn dan pijnvrij. Bij sommige kinderen persisteerd de pijn tot meer dan een jaar. Schokabsorberende steunzolen. In hele pijnlijke gevallen kan een rustgips nodig zijn. Op lange termijn zijn er geen restletsels na het doormaken van deze ziekte.

Behandeling: operatief

De ziekte van Sever wordt nooit met een operatie behandeld.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren