Een polsfractuur en een handfractuur zijn beide veelvoorkomende letsels die kunnen optreden als gevolg van verschillende oorzaken, zoals een val, een sportblessure, een ongeluk of een directe klap op de pols of hand. Deze blessures kunnen ernstige pijn en ongemak veroorzaken en de dagelijkse activiteiten aanzienlijk belemmeren.

Een polsfractuur is een breuk van een of meer botten in het polsgewricht. Het polsgewricht is een complexe structuur bestaande uit acht kleine botjes, die de onderarm met de hand verbinden. Een polsfractuur kan variëren van een eenvoudige breuk van een enkel botje tot een complexe fractuur waarbij meerdere botjes betrokken zijn. Symptomen van een polsfractuur zijn onder meer pijn, zwelling, blauwe plekken, beperkte beweging en mogelijk een vervormde pols.

Een handfractuur daarentegen verwijst naar een breuk in een of meerdere botten van de hand, zoals de metacarpale botten (middenhandsbeentjes) of de vingerkootjes (falangen). Handfracturen kunnen optreden bij een directe impact, zoals een stomp letsel of een verkeerd geplaatste klap. De symptomen van een handfractuur omvatten pijn, zwelling, gevoeligheid en moeite met het bewegen van de aangedane vinger of hand.

Bij vermoeden van een pols- of handfractuur is het van essentieel belang om onmiddellijk medische hulp in te schakelen. Een arts zal de blessure onderzoeken en beeldvormende tests uitvoeren, zoals röntgenfoto's, om de diagnose te bevestigen en de ernst van de fractuur te beoordelen.

De behandeling van pols- en handfracturen kan variëren, afhankelijk van de locatie en de ernst van de breuk. In sommige gevallen, vooral bij eenvoudige fracturen, kan een spalk of gipsverband voldoende zijn om de fractuur te laten genezen. Bij complexere fracturen kan chirurgische interventie noodzakelijk zijn om de botten op hun plaats te zetten en te stabiliseren met behulp van pennen, platen of schroeven.

Na de behandeling is revalidatie en fysiotherapie vaak cruciaal om de normale functie en kracht van de pols en hand te herstellen. Het revalidatieproces kan enige tijd duren, afhankelijk van de ernst van de fractuur en de individuele reactie op de behandeling.

In conclusie zijn pols- en handfracturen veelvoorkomende blessures die ernstige pijn en beperkingen kunnen veroorzaken. Het is van cruciaal belang om onmiddellijk medische hulp te zoeken bij vermoeden van een fractuur, zodat een nauwkeurige diagnose kan worden gesteld en een passende behandeling kan worden gestart om een snel herstel te bevorderen.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren